IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Ниските цени на петрола може да се запазят през следващите 15 години

Според банката има почти 50% шанс цените да спаднат и до 20 долара за барел

10:45 | 17.09.15 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Goldman Sachs Group Inc. пренасищането от суров петрол може да запази цените ниски през следващите 15 години, съобщава Bloomberg.

Има под 50% шанс цените да спаднат до 20 долара за барел, най-вероятно, когато рафинериите затворят през октомври или март за поддръжка, казва Джефри Къри, ръководител на проучванията по суровините в банката, в интервю. Дългосрочната прогноза на банката е цената на петрола да е около 50 долара за барел, допълва той.

Goldman намали прогнозата си за суровия петрол по-рано през този месец, твърдейки, че световният излишък от петрол е по-голям от очаквания, а ако производството не се редуцира достатъчно бързо, цените може да спаднат до 20 долара за барел, за да се изчисти пренасищането. Цените може да достигнат до това ниво, когато запасите са запълнени на максимум, принуждавайки производителите на някои места да намалят добива си, заяви Къри в сряда.

„Когато говорим за дългосрочна цена на петрола, според нас тя ще бъде на ниво от 50 долара за барел“, казва той. „Рисковете обаче са неблагоприятни, имайки предвид какво се случва на други пазари на суровини и на макропазарите в по-широк смисъл“.

По-ниските цени на желязната руда, медта и стоманата, както и по-слабите валути на страните производителки на суровини са намалили разходите за петролните компании, казва Къри. Светът се измества от фаза „инвестиция“ на 30-годишния цикъл на суровините към фаза „експлоатация“, като шистовите полета са важен източник на добив, допълва той.

Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate останаха почти без промяна на 47,16 долара за барел на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange днес. Цените отчитат спад от 11,5% през тази година и се сринаха с около 50% през последните 12 месеца.

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да „остави много негативна несигурност на развиващите се пазари“, което потенциално да се отрази и на търсенето на петрол, ако централната банка не повиши лихвените проценти през тази седмица, казва Къри.

Федералният комитет по операциите на открития пазар ще публикува становището си заедно с икономическите си прогнози за тримесечието в четвъртък във Вашингтон. То ще представи влиянието на забавящия се икономически растеж в чужбина и понижаващите се цени на акциите върху перспективите пред САЩ, след като членовете на комитета определят дали да сложат края на 7-те години на почти нулеви лихвени проценти. Икономистите са разделени в мнението си за решението на Фед, като 59 от 113 анкетирани от Bloomberg очакват централната банка да ги запази на сегашните нива.

Макар че „леко повишение“ на лихвените проценти ще намали несигурността на развиващите се пазари, всяка корекция ще „се отрази сравнително слабо“ на петрола, заявява Къри.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Еми тея така решават проблемите кво да прайм са. "Сталин - Има човек има проблем, няма човек няма проблем" И нашия човек май действа на същия принцип, въздържат се още в Украйна от кумова срама, че ше докарат Трета Световна иначе до са да ги измели е те нема да простат на Порошенкото и на Яйцето и на тоя Саакашвили, все някой ден ше ги четем по новините в чували както беше с оня Немцов, то така не се говори ама те това и заслужават зарад тях изтрепаха мирни хора, каквото повикало такова се обадило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
да...грубо шанса е колкото да видиш розов слон до НДК-или ке видиш, или ке не видиш. 50 на 50:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
да...те го могат това-да решават проблемите по сталински и май точно това в момента трябва там(Господ да ми прости тия думи). А и то ан-Нусра си е за тепане де. Между другото по средата на първите протести в Сирия се забрави, че Асад беше готов на отстъпки, та тая умерена опозиция не и отива това заглавие, щото никак не е умерена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Ама той руския за тва отиде там, да го играе рицар на бял кон после, защото ше ги претрепе тея ПЕДИЛ и САЩа се бяха притеснили, че руснаците няма да питат кой какъв е ами ше им изпотрепе и Ал Нусра, Освободителна Армия на Сирия ала бала общо взето всички. За Запада тва тръбяха, че пингвините щели да "дестабилизират държавата" щото тя са пращи от стабилност разбираш ли .... да видиме после еврогейците дали ше продължават с *** спрямо "спасителите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
Аз разбрах изказването на коня като изказване на хипотеза под формата на блян. Няма да падне Асад. Най-много изведнъж в Близкият изток измежду населението да се появят голям брой руси човечета облечени в униформи. Освен това успешно блокиране или унищожаване(което чак надали ще стане) на Ислямска държава ще вдигне рейтинга на Русия и Путин на всякъде по света. Дори да не е вярно(а то е), че САЩ подкрепят(да не кажа по-силна дума) ИДИЛ, то ако руснаците се справят с нея(а не САЩ), то реномето на американците ще пострада ужасно. И изведнъж спасителят на Европа няма да е САЩ, а Русия. Тогава ще е интересно тук как върти опашките ще си сменят мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Ше падне Асад друг път, нали за тва руснаците пратиха една хуманитарна помощ с Т90 и оше кво ли не :)) Асад не пада щото оня руснака е хитър от всякъде Европата е блокирана за доставки на Газове и Петроли. Всичко се държи в желязна ръка, тръби потоци и всякви достъпи. Язък, че американците какви ли циркове не създадоха в арабските държави, то не беше пролет, лято есен изпотрепаха и хората ..... и на края няц. Тръба от кой и да е арапин няма да може да мине без да е под контрола на Дядо Коледа от Сибир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Ква глупост каза?!?!?! За Китай е чудесно петрола да е нисък. Пък последните месеци показват, че не Китай вие на умряло като стане нещо в САЩ, а САЩ ревът като малко дечица на действията на китайците.Падне ли Русия? Да не съм изтървал, да има война там???? Да падне как? Гледал ли си им графиките на БВП-и да се свие икономиката им пак ще е по-добре от нашата, и пак ще е много по-добре от преди десет години. И ти ги чакаш да..."паднат". Викаш-падне ли Асад и Ислямска държава веднага ще изчезне и сичкото газ ще потече по нас(по кои тръби???). Я дай линка да видим къде си казал, че петрола ще падне до 40 долара. След толкова изписани глупости нормално е да поискам твърди доказателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Абе мани ги тея кво дрънкат, след 15г. ако са такива цените ни един aрабляк нема да им е вече съюзник от тея дет не пускат бежанците, после те самите ше са бежанци на тея цени ..... :)) Ше фалиргат всичките до един, подиграваха се на северното джудже, ама той си оплете кошницата и върти далавери, а тея не ги виждам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Тия прогнози от 50% и аз мога да ги давам :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тея ако не са заели дълги позиции те на !! :)) Те по новините могат да си лъжат колкот си искат, нооо чарта показва съвсем друго поне в следващите 1-2г. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още