IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният финален ръст изпрати петрола на зелено през миналата седмица

Цената на "черното злато" се покачи с 0,7% и отбеляза първия си ръст от осем седмици

08:11 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силният финален ръст изпрати петрола на зелено през миналата седмица

Петролът започва новата седмица с понижения. Цените на „черното злато“ се понижиха в началото на азитската сесия в понеделник, след като перспективите за доставките остават стабилни въпреки трайния спад на цените от над 50% за последните шест месеца.

Фючърсите за американския суров петрол паднаха до 48 щатски долара за барел в понеделник, след като в петък цените за петрола се повишиха рязко след оптимистичните коментари от Международната агенция по енергетика във връзка с опасенията за пренасищане на глобалните доставки.

Суровият петрол с доставка през февруари нарасна с 5,28% в петък, за да затвори седмицата при 48,69 долара за барел.

Ден по-рано "черното злато" изгуби 4,6% до 46,25 долара за барел. Във вторник пък цената докосна седмично дъно от 44,20 долара – най-ниското ниво от март 2009 г.

За седмицата фючърсите върху петрола добавиха 0,67% – първият седмичен ръст от осем седмици.

Междувременно в Лондон в петък брентът с доставка през март отскочи с 3,94% и се установи при 50,17 долара за барел.

Ден по-рано суровината се бе обезценила с 3,19% до 48,27 долара за барел. Седмичното дъно пък бе отчетено във вторник – 45,19 долара за барел, най-ниското от април 2009 г. насам. 

За седмица февруарските фючърси добавиха 0,11%, прекратявайки седемте последователни седмици на загуби.

По този начин спредът между брента и WTI спадна до 1,48 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 1,75 долара в предходната седмица.

Международната агенция по енергетика намали прогнозата си за ръста на доставките извън ОПЕК през тази година с 350 000 барела на ден на фона на признаците, че по-ниските цени са започнали да ограничават производството в някои региони, включително Северна Америка.

Изследователската група Baker Hughes посочи в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 55 през миналата седмица до 1 366 – най-ниското ниво от октомври 2013 г.

Броят на петролните платформи спадна в 11 от последните 14 седмици след достигнатия рекорден връх от 1 609 в средата на октомври.

Загрижеността относно отслабването на търсенето в световен мащаб, в съчетание със сигналите, че ОПЕК няма да свие добива, подкрепи разпродажбите на петролните пазари в последните месеци.

В същото време увеличаването на доставките на суров петрол от Северна Америка поради бума на шистовата революция спомогна допълнително за пренасищането на световните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още