IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд в продажбите на мобилни телефони

10:38 | 03.09.04 г.
Автор - снимка
Създател
Нов рекорд в продажбите на мобилни телефони
29,7% от световните продажби на мобилни телефони са с марка Nokia

156 млн. мобилни телефонa са продадени в света за периода април-юни. “Става дума за най-силното тримесечие по този показател до момента, по-добро дори от първото, през което бяха продадени 153 млн. апарата", коментира анализатор от Gartner.

Продажбите на мобилни телефони продължават да се увеличават благодарение на все по-голямото търсене на мултимедийни апарати, смартфони и други видове телефони с камера. Така границата за 650 млн. продадени телефона за цялата година може да бъде значително надмината.

Nokia, световен лидер в сектора, е реализирал през второто тримесечие 29,7% от световните продажби, срещу 28,9% за първото. Въпреки слабото покачване финландската компания още е далеч от реализираните 35,6% през миналата година.

Основните конкуренти на мобилния гигант - Motorola, Samsung Electronics, LG Electronics и Sony Ericsson, от своя страна, се възползваха от понижаващия се последно време дял на Nokia, дължащ се на неадаптираните към пазара нови модели, и увеличиха продажбите си.

Motorola, N2 в сектора, е увеличила дела си до 15,8% срещу 14,5% за първото тримесечие, а Samsung продължава да жъне успех със стратегията за по-луксозни модели и увеличава дела си от 10,2% на 12,1%.

Siemens, четвърти в сектора, е понижил символично дела си от 7 на сто до 6,9%, а делът на LG продължава да се увеличава, минавайки от 4,2% на 6%.

Твърде е възможно обаче европейските конструктори, които до края на годината ще въведат 3G стандарта (UMTS), да не се радват на толкова добри продажби поради факта, че повечето потребители вече са си сменили телефона.

Всичко за мобилните телефони

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още