IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Запасите от петрол ще стигнат за десетилетия

Цените на суровия петрол не зависят само от производителите му и че ще останат високи докато не бъдат решени проблемите в снабдителната верига

15:37 | 27.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Саудитска Арабия: Запасите от петрол ще стигнат за десетилетия

Министърът на петрола на Саудитска Арабия и президентът на Exxon Mobil заявиха, че световните запаси от петрол ще стигнат за десетилетия напред, съобщи агенция Bloomberg. Целта на изказването им е да успокоят опасенията относно доставките на суровината и почти рекордните й цени.

Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол в света, скоро почти ще удвои доказаните си резерви, каза министър Али ал-Наими. Това ще добави 200 млрд. барела към сегашните оценки за 264 млрд. барела. Според президента на Exxon Mobil Рекс Тилерсон в света все още има запаси от повече от 3 трилиона барела в конвенционални петролни находища, петролни пясъци и други източници.

Ще има достатъчно петрол, за да бъде посрещнато бъдещото търсене“, заяви ал-Наими. Според него цените са високи сега, защото „петролната индустрия среща инфраструктурни ограничения, които правят пазара променлив и ограничават преноса на суровината от производителя до потребителите“.

Саудитският министър призова към увеличаване на инвестициите в производството на бензин. Той добави, че цените на суровия петрол не зависят само от производителите му и че ще останат високи, докато не бъдат решени проблемите в снабдителната верига.

В САЩ не са строени нови рафинерии от около три десетилетия, а в Европа - от 1989 г.

Ръководители на петролни компании и петролни министри от цял свят са сред делегатите на конгрес по проблемите на петрола в Йоханесбург. Те обсъждат разнообразни въпроси - от технологии за сондиране и инвестиции в рафинирането до цените на петрола и достъп до резервите.

Някои критици обаче се съмняват в способностите за доставка на Саудитска Арабия. Страната вероятно е достигнала върха в производството си и може да се очаква спад в продукцията, според анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 27.09.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още