IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия иска конфискация на 300 млн. евро заради подкупи към Узбекистан

В схемата са замесени мобилни оператори

10:56 | 07.07.16 г. 1
Холандия иска конфискация на 300 млн. евро заради подкупи към Узбекистан

Холандски прокурори поискаха вчера съдът да конфискува над 300 млн. евро от авоарите на базираната в Холандия компания Такилант, използвана за плащането на подкупи на Гулнара Каримова, дъщерята на президента на Узбекистан Ислам Каримов, предаде Ройтерс.

Прокурорите поискаха на компанията Такилант да бъде наложена и глоба от 5 млн. евро. Те настояха още съдът да постанови конфискацията на 6% от дяловете на Такилант в телекомуникационния шведско-финландски оператор ТелиаСонера, известен днес като Телиа къмпани Ей Би.

Подкупите са били платени в замяна на достъп до узбекистанския телекомуникационен пазар. Получател е била дъщерята на президента на Узбекистан,  казват прокурорите. 

Според обвинителите Такилант е била собственост на Каримова.

Подкупите са били плащани от две телекомуникационни компании - ВимпелКом и ТелиаСонера. Първата сключи извънсъдебно споразумение с разследващите власти, а втората е обект на разследване.

Холандските прокурори се прицелиха в Такилант, която е базирана в Холандия, а не в самата Каримова, заради ограничения в юрисдикцията.

ВимпелКом и ТелиаСонера имат централи в Холандия и могат да бъдат съдени там по законите за борба с корупцията. Според прокурори Каримова е получила над 385 млн. долара подкупи между 2007 г. и 2015 г., за да осигури лицензи за 3G мрежа за Унител, подразделение на ВимпелКом и Коском.

Първата от тези две фирми е норвежко-руска, като нейни най-големи акционери са руския милиардер Михаил Фридман и норвежката компания Теленор, а втората от двете фирми е клон на ТелиаСонера.

Подкупите са били плащани през Такилант чрез сметки и компании в Гибралтар, Хонконг, Швейцария, Холандия, Узбекистан, Швеция, Британските Вирджински острови, Русия, Латвия.

През февруари ВимпелКом се съгласи да плати 795 млн. долара, за да приключи две разследвания по случая - това в Холандия и още едно в САЩ.

Смята се, че това е една от най-големите компенсации заради корупционна схема, договаряни някога. На първо място в тази класация е само Сименс с 1,6 млрд. долара от 2008 г., с които се сложи край на голямо разследване за подкупи в САЩ и Германия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Узбекистанската драма с приватизацията на ТЕЛЕКОМА е НИЩО пред театъра свързан с приватизацията на БТК !Не сме забравили на каква цена ЦАРЯ и неговите ЮПИТА продадоха телекома на Вивавенчар и съдружника на Цвети Бориславова исландския ИЗМАМНИК Тор Бьорголфсон !Всъшност това изобщо можеше ли да се нарече продажба, когато като разплащателни инструменти се ползваха КОМПЕНСАТОРКИТор заложи оператора за милиарди долари от които и цент не влезна в притежаващата златна акция българска държава!ИСТОРИЯТА С КТБ И НЕЙНИЯ ДЛЪЖНИК ВИВАКОМ Е ВОДЕВИЛ приключил с това, че ЦАРСКИЯ ПРИЯТЕЛ Спас Русев с любезното съдействие на братята Милен и Георги Велчеви се превърна в собственик на ЗАПОРИРАНА СОБСТВЕНОСТ.СЪД , ПРОКУРАТУРА И ПРАВИТЕЛСТВО наблюдаваха престъплението със собствеността на Виваком все едно, че се случва не в България , а в Узбекистан.Кой да разрови авгиевите обори на тези ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА?КОЙ?? Може би приватизаторката на Техноимпекс *** Нинова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още