IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo изненада инвеститорите въпреки кризата

Компанията отчете по-високи приходи и коригирана печалба

09:01 | 24.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Yahoo отчете по-високи от очакваното коригирана печалба и приходи и обяви, че очаква продажбата на нейните основни интернет активи на Verizon Communication да завърши през второто тримесечие, предава Ройтерс.

Акциите на компанията повишиха стойността си с 1,2% до 42,90 долара по време на следборсовата търговия.

Съдбата на сделката беше поставена под въпрос, след като миналата година Yahoo разкри два големи пробива в системите ѝ, направени преди няколко години.

Интернет пионерът заяви през декември, че е разкрил голяма кибератака от 2013 г., която е засегнала повече от 1 млрд. потребителски акаунта. Това е двойно по-голям брой засегнати в сравнение с другата атака от 2014 г., за която Yahoo разкри информация през септември 2016 г.

Компанията заяви, че работи с Verizon по продажбата, но като се има предвид работата, която трябва да се свърши, за да се стигне до финализиране на сделката, тя ще бъде приключена чак през второто тримесечие.

Приходите от Mavens - подразделенията за мобилни услуги, видео и реклама в социалните мрежи, са нараснали с 25% до 590 млн. долара.

Брутните приходи от търсачката обаче са спаднали с 6 на сто до 821 млн. долара, тъй като Yahoo се бори да си върне обратно пазарен дял от по-големия си конкурент Google на Alphabet.

Сделката с Verzion ще превърне Yahoo в холдингова компания, наречена Altaba, чиито първоначални активи ще включват 15%-я дял в китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding и 35,5%-я дял в Yahoo Japan.

Нетната печалба на Yahoo достига 162 млн. долара, или 17 цента на акция, през четвъртото тримесечие на 2016 г. За сравнение, година по-рано компанията отчете 4,43 млрд. долара загуба, или 4,70 долара на акция. Тогава обаче беше включено отписването на 4,46 млрд. долара във връзка с по-ниската стойност на част от подразделенията.

През четвъртото фискално тримесечие на 2016 г. приходите на Yahoo са нараснали с 15,4% до 1,47 млрд. долара, което е над средната оценка на анализаторите за 1,38 млрд. долара, според Thomson Reuters I/B/E/S.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 25 цента на акция, надминавайки средната прогноза за 21 цента на акция.

Вчера стана ясно, че Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) е започнала разследване, за да установи дали Yahoo спазва законите, свързани със съобщаването на новините за кибератаки на инвеститорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още