IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демонетизацията топи милиардерите в Индия

Един предприемач обаче успя да спечели от тези политики на правителството

12:50 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Демонетизацията лиши част от най-заможните индийци от техния статус на милиардери, пише Quartz.

Сега страната е дом на 100 милиардери, с 11 по-малко спрямо година по-рано, сочат данни от годишния Hurun Global Rich List. Докладът отдава намаляването на броя на милиардерите на изненадващата демонетизация, която премахна 86% от валутата в наличност само за една нощ.

„Индия имаше тежка година заради разрушителните правителствени политики, като демонетизацията“, твърди Анас Рахман Юнайд, управляващ директор и директор проучвания в Hurun Report India. “Въпреки това в дългосрочен план вярваме, че подобна прозрачна валутна икономика ще има положително влияние за предприемачите“.

Въпреки че слезе с осем позиции надолу до 29-то място в света, Мукеш Амбани запази титлата си на най-богатия човек в Индия за шеста поредна година. Председателят на Reliance Industries разполага с нетно богатство от 1,75 трлн. рупии (26 млрд. долара) според списъка.

Въпреки че случващото се нанесе удар на част от магнатите в страната, то донесе дивиденти на поне един предприемач. Възходът на дигиталните разплащания и успехът на Paytm направи главния изпълнителен директор на компанията Вижай Шекай Шарма нов член на клуба на милиардерите. Но това все пак не успя да го класира в топ 10 на най-богатите хора в страната.

 

Средната възраст на милиардерите в Индия е 64 години, посочва докладът, като по-голямата част от присъстващите в списъка са мъже. Сред 100-те милиардери в Индия и 32 милиардери с индийски произход, които живеят в чужбина, едва девет са жени. И само една от тези дами – Киран Мазумдар-Шау, управляващ директор на биотехнологичната фирма Biocon, сама е натрупала състоянието си. Нейното нетно богатство възлиза на 1,9 млрд. долара.

Най-голяма концентрация на милиардери в Индия – 21 – има във фармацевтичната индустрия.

В Индия Мумбай е предпочитано място за живот на най-богатите. Там живеят 42-ма от най-богатите хора в страната и това е единственият индийски град, който се класира сред 10-те града в света, в които най-заможните предпочитат да живеят. Скорошен доклад на Knight Frank също посочи Мумбай като номер едно за онези, чието нетно състояние е над 30 млн. долара. В доклада на Hurun Делхи се класира на второ място с 21 милиардери, живеещи там.

В световен мащаб Индия слезе на четвърто място в списъка на държавите с най-голяма концентрация на милиардери, след като Германия се сдоби с 27 милиардери и я изпревари. На първо място се нарежда Китай (заедно с Хонконг и Тайван) с 602 милиардери, което е с 38 повече спрямо година по-рано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още