IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Лондон движат целия европейски пазар

През третото тримесечие около 80% от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа са концентрирани в Русия

09:46 | 22.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Лондон движат целия европейски пазар

Засилената активност на инвеститорите в Централен Лондон е основният двигател на ръста на инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие, пише в доклад на консултантската компания CBRE.

Експертите отчитат ръст от 15 на сто до 28,4 млрд. евро на инвестициите в бизнес имоти в Европа през третото тримесечие спрямо второто. Обемът, отчетен в периода юли-септември е почти същия като този от аналогичния период на миналата година, когато бяха отчетени инвестиции в размер на 28,6 млрд. евро.

Само в британската столица през тримесечието са били реализирани сделки за близо 12 млрд. евро, което е с 40 на сто повече в сравнение с предходните три месеца. Увеличението на годишна база също е 40 процента, посочва се в доклада.

Ръстът на транзакциите в британската столица обаче се обяснява със закъснението на няколко големи сделки, които е трябвало да бъдат приключени до края на юни. Като се изключат те обаче инвеститорската активност в Лондон също остава изключително силна.

Обединеното кралство като цяло доминира при инвестициите в бизнес имоти през третото тримесечие. Страната е привлякла 42% от вложенията в Европа през третото тримесечие, като от тях 73% са концентрирани в Лондон.

Наблюдава се значителен ръст на инвестициите в бизнес имоти и на втория най-голям пазар в Европа – Германия. Общата активност за тримесечието възлиза на 5,1 млрд. евро, което е ръст от 19% спрямо периода април-юни.

Във Франция обаче е отчетена спад на активността на инвеститорите в бизнес имоти от юли до края на септември. Намалението се очакваше, тъй като обемът на инвестициите през второто тримесечие беше завишен заради две големи сделки на германски отворен фонд, който е в процес на ликвидация.

Русия пък доминира на пазара в Централна и Източна Европа. Страната е привлякла 80% от инвестициите в бизнес имоти, концентрирани на пазарите в региона.

Очаква се до края на 2012 г. инвестициите в бизнес имоти в Русия да надвишат предкризисните нива - нещо, което все още не може да се случи в Европа като цяло.

Интересът към бизнес имотите в Русия идва предимно от вътрешни инвеститори, но нарастват и чуждите вложения в страната.

Експертите посочват, че инвеститорите продължават да се фокусират върху първокласните активи и избягват големите рискове, като ограничават активността си в Южна Европа.

Една от основните тенденции на пазара в Европа през третото тримесечие е увеличаването на времето за сключване на сделка, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още