IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отчита стабилни загуби спрямо йената в европейската търговия

Японските пари подобриха позициите си спрямо долара и еврото след резкия спад на фондовите пазари през нощта

18:38 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ЯЦБ остави монетарната си политика без промяна, което повлия на фондовите пазари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ЯЦБ остави монетарната си политика без промяна, което повлия на фондовите пазари. Снимка: Ройтерс

Курсът на долара остава рязко надолу спрямо йената във вторник, след като Японската централна банка (ЯЦБ) разочарова пазарите с днешното си решение да запази текущата си монетарна политика, пише Investing.com.

Доларът отчита стабилни загуби спрямо йената по време на търговията в Европа, като котировката на щатските пари губи 1,87% от стойността си до 96,90 йени за 1 долар.

Японските пари подобриха позициите си спрямо долара и еврото след резкия спад на фондовите пазари през нощта, породен от решението на ЯЦБ да се въздържи на този етап от прилагането на мерки за улесняване на нестабилността на пазара на държавни облигации.

Централната банкова институция в Япония остави паричната си политика непроменена и заяви, че икономиката се възстановява. Решението дойде ден след като официалните данни показаха, че икономика на страната се е разширила с 4,1% на годишна база през първото тримесечие на 2013 г. в сравнение с предварителните оценки за растеж от 3,5 на сто.

Междувременно инвеститорите останаха фокусирани върху това дали Федералният резерв ще предприеме действия по ограничаване на своята месечна програма за изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара по-късно тази година.

Спекулациите, че централната банка на САЩ ще започне да изтънява програмата си за изкупуване на активи продължават след оптимистичните данни за новооткритите работни места от края на миналата седмица, както и след положителната промяна на перспективата пред американската икономика от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Доларът се търгува близо до тримесечно дъно спрямо еврото, като курсът на европейските пари спрямо щатската валута нараства с 0,1% до 1,3269 долара за 1 евро.

Котировката на американските пари е по-висока спрямо паунда, като британската валута губи 0,17% от стойността си до 1,5545 долара за 1 паунд.

Днешните официални данни от Великобритания показаха, че промишленото производство е намаляло с по-малък от прогнозирания дял от 0,2 на сто през април, докато при индустриалното производство се наблюдава лек ръст от 0,1%.

Доларът увеличава загубите си спрямо швейцарския франк, като котировката се понижава 0,71 на сто до 0,9268 долара за 1 франк.

По-рано във вторник швейцарският Държавен секретариат по икономическите въпроси (SECO) ревизира нагоре прогнозите си за растеж за текущата година до 1,4 на сто спрямо 1,3% преди това, но същевременно с това предупреди, че дълговата криза в еврозоната все още е най-голямата заплаха за икономиката.

Американските пари удължават силните си печалби спрямо своите канадски, австралийски и новозеландски съименници. Австралийският долар губи 1,36 на сто до 0,9334 американски долара за брой. Новозеландската валута се понижава с 1,72% до 0,7764 американски долара, докато в сравнение с канадските пари щатската валута бележи ръст от 0,47% до 1,0241 канадски долара.

По-рано във вторник австралийските власти оповестиха, че одобрените жилищни кредити са нараснали с 0,8% през май, което е доста под очакваното увеличение с 2%.

Австралийската валута попадна под тежък натиск през последния месец заради опасенията, че икономическото възстановяване в Китай губи инерция и заради спекулациите около по-ранния от очакваното край на монетарната програма за количествени улеснения от страна на Федералния резерв на САЩ.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на щатските пари спрямо шестте основни световни валути, се понижава с 0,23% до 81,74 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още