IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Великобритания изостават в трудовата квалификация, но я използват най-добре

Испания и Италия са най-слабо квалифицираните сред 24 развити държави, а Финаландия и Япония - най-силно, показва проучване на ОИСР

22:21 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ и Великобритания изостават в трудовата квалификация, но я използват най-добре

Работниците в Испания и Италия са най-слабо квалифицираните сред 24 развити държави, показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е недостатък, който може да осуети усилията им за подобряване на конкурентоспособността и да попречи за преодоляване на фискалната криза в еврозоната, съобщава Wall Street Journal.

В най-обширния си доклад досега за квалификацията на работната сила в редица държави ОИСР заключава още, че младите хора в САЩ и Великобритания са значително по-малко квалифицирани спрямо другите страни, отколкото възрастните. Най-квалифицирани са хората във Финаландия и Япония.

Италия и Испания са на последните две места по грамотност (над 20% от пълнолетните не могат да четат), както и по смятане.

„Ако погледнете Испания като брой на завършилите университет, тя изглежда добре, но това не казва цялата истина. Ниската квалификация ограничава капацитета за растеж“, коментира Андреас Шлайхер, зам.-директор за образованието и квалификацията в ОИСР.

Италия е изправена пред още по-голямо предизвикателство. Не само, че има по-малко квалифицирани работници, но и не ги използва добре, а в случая с жените – изобщо.

Окуражаващо за Испания е, че по-младите хора там са по-добре квалифицирани от по-възрастните спрямо съответните им групи в другите държави. Страната отчита и най-силното подобрение в квалификацията след Южна Корея.

Великобритания и САЩ са отбелязали най-малък напредък в подобряването на квалификацията – и в двете страни тя е под средната за извадката. Във Великобритания хората между 16 и 24 години имат същата грамотност като техните баби и дядовци, докато в САЩ при младите има лек напредък.

В САЩ делът на висококвалифицираните в групата 16-24 г. е спаднал до 28%, докато в групата 55-65 г. той е 42%.
„В САЩ по-старото поколение е едно от най-високо квалифицираните, но по-младото се справя по-зле от средното“, посочва Шлайхер.

Великобритания и САЩ обаче са изключително добри в пълното използване на квалификацията на работниците, след като недостигът им на обща квалифицираност не води до разлика в темповете на растеж с другите държави.

„Те са много добри в извличането на максимума от своята висококвалифицирана работна сила“, изтъква Шлайхер.

Японските работници са най-квалифицираните, но не изполват напълно квалификацията си, особено защото нямат възможност да прилагат аналитичните си способности в „технологична среда“. ОИСР отдава това на относително негъвкавия трудов пазар в Япония.

Проучването на ОИСР е проведено в периода август 2011 – март 2012 г. и обхваща 166 хил. респонденти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още