IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до 3-месечен връх преди речта на Йелън

Завръщането на китайските инвеститори след Лунната Нова година също повиши цената на актива

09:39 | 11.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпна до 3-месечен връх преди речта на Йелън

Фючърсите върху златото поскъпнаха до най-високото си равнище в последните три месеца по време на търговията в Азия във вторник. Покачването на цената дойде часове преди първата официална реч на новия председател на Федералния резерв на САЩ – Джанет Йелън.

Стойността на контрактите върху жълтия метал с доставка април нарасна до 1 284,60 долара за тройунция – равнище, недостигано от 10 ноември миналата година. Впоследствие активът леко поевтиня, смъквайки се до 1 282,70 долара за тройунция.

Благородният метал може да постигне петата си поредна сесия на поскъпване, което ще бъде най-дългата му печеливша серия от август миналата година насам, пише WBP Online.

Експерти отдават възходящото движение на цената на актива на предстоящото по-късно днес изявление на Джанет Йелън. Тя ще изнесе реч пред Конгреса в 17:00 часа българско време. В четвъртък пък първата дама, която застава начело на Фед ще говори пред Сената.

Ключовият въпрос, на който Йелън трябва да даде ясен отговор, е какви ще са бъдещите действия на американската централна банка относно програмата за изкупуване на активи. Анализатори все още не изключват възможността институцията да се откаже от плана си да прекрати стимулите на фона на колебливите данни, основно от пазара на труда.

В последните си две заседания централните банкери понижиха месечните си покупки на облигации с по 10 млрд. долара до настоящите общо 65 млрд. долара. Следващото заседание е настрочено за 18-19 март.

От другата страна за движението на цената на златото може би е отговорно и търсенето от Китай. Местните трейдъри се завърнаха в петък на пазарите след няколкото дни на честване на Лунната Нова година.

Само през първия ден на настоящата седмица 25,725 тона злато са били изтъргувани на борсата в Шанхай. Равнището е най-високото от май миналата година.

За търсенето на актива спомогна и загубата на позиции на щатския долар. Доларовият индекс ICE, измерващ силата на зелените пари спрямо другите шест основни валути, се понижава с 0,06% до 80,590 пункта.

Поевтиняването на долара традиционно се разглежда като благоприятно за деноминираните в американската валута стоки, тъй като ги прави по-достъпни и съответно по-привлекателни за инвестиране от притежателите на други парични средства.

Междувременно среброто с доставка през март продължава колебливото си представяне. Металът поевтинява с 0,22 на сто до 20,068 долара за троуйнция.

Повече за пазара на суровини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Точно така. Смятай каква ще му бъде цената, след като това се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
Докато Китайците и Индииците не изкупят всичко няма да мирясат....!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още