fallback

САЩ готови да помагат на Украйна за енергийните доставки

Международната помощ за Киев ще доведе до стабилизиране и ръст на икономиката, според вицепрезидента на Щатите Джо Байдън

11:42 | 05.04.14 г. 1

САЩ ще помогнат на Украйна за енергийните доставки за страната. Това е обещал американският вицепрезидент Джо Байдън в телефонен разговор с временно изпълняващия длъжността премиер Арсений Яценюк.

Двамата са се обединили около тезата, че Киев трябва да търси своята независимост от Русия не само в политически, но и в енергиен план.    САЩ са готови да си сътрудничат с Украйна и Европа за предотвратяването на използването на енергийните доставки като политическо оръжие, заявил е още Байдън. По думите му помощта от Америка и други държави ще помогне на Украйна да посрещне повечето от своите нужди.

Припомняме, че в четвъртък президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за предоставянето на Киев на 1 милиард долара във вид на гаранции по кредити. През март Международният валутен фонд (МВФ) пък обяви спасителен пакет за Украйна между 14 до 18 милиарда долара.

Байдън приветства одобряването на помощите за Украйна, като допълни, че това ще доведе до стабилизиране и ръст на нейната икономика.

Вижте повече в репортажа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от виж още