IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна преговаря със съседите си за доставки на газ

Киев ще продължи със строгите икономии въпреки натиска на Москва и опитите за „дестабилизация“, коментира премиерът Арсений Яценюк

18:01 | 04.04.14 г.
<p>
	Временно изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Временно изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Украйна води спешни преговори с европейските си съседи за възможностите за внос на природен газ, след като Русия „предприе политическо повишение“ на цената на синьото гориво, съобщи изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

Осигуряването на достъпни газови доставки за източноевропейската страна е наложително, след като Москва на два пъти повиши цените за Киев през тази седмица и почти ги удвои за три дни.

Връзките между Киев и Москва се нажежиха след протестите от края на миналата и началото на тази година и бягството на проруския президент Виктор Янукович през февруари. След това Русия анексира Крим, като действията доведоха до най-мащабния спор между Изтока и Запада от Студената война насам, посочва информационната агенция.

Украйна задоволява 50 на сто от нуждите си от природен газ с руските доставки и е транзитна държава за доставките за Европейския съюз (ЕС). Очаква се скоро страната да получи международна помощ, за да покрие дълговете си към Газпром.

„Водим спешни преговори с нашите европейски партньори. Единият начин да разрешим проблема е с доставки от държавите от ЕС“, коментира днес Яценюк, като допълни, че основните „кандидати“, от които може да се осъществява вноса, са Словакия, Унгария и Полша.

По думите му на техническо ниво обратните доставки на природен газ не са проблем, а и цената ще е с около 150 долара по-ниска в сравнение с цената на руския газ.

Русия увеличи цената за Украйна до 485 долара за 1 000 куб. м – почти толкова, колкото Газпром получава от другите си клиенти от Централна Европа.

Яценюк определи повишението на цената на синьото гориво като неприемливо и предупреди, че Русия може да засили още повече натиска си върху Украйна, като ограничи и доставките.

Украинският премиер допълни още, че правителството му ще продължи с курса на строги икономии въпреки натиска на Москва и опитите за „дестабилизация“.

Яценюк допълни, че Киев никога няма да признае анексирането на Крим от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още