IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративното търсене помогна на Cisco да даде по-висока прогноза

Компанията се опитва да намали зависимостта си от своя огромен бизнес с мрежово оборудване

08:52 | 16.05.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Cisco Systems прогнозира приходи за четвъртото тримесечие, които се оказаха над ниските очаквания на анализаторите, тъй като производителят на мрежово оборудване се възползва от увеличаването на корпоративните разходи и облекчаването на ограниченията във веригата на доставките, предава Ройтетс.

Компанията се опитва да намали зависимостта си от своя огромен бизнес с мрежово оборудване, който през последните години страда от проблеми с веригата на доставките и забавянето на търсенето след пандемията.

През последните тримесечия Cisco се възползва от увеличаването на разходите на бизнеса, тъй като компаниите се опитват да отговорят на нарастващите си нужди от изкуствен интелект и облачни изчисления.

„Потребителите ползват оборудването, доставено през последните няколко тримесечия, в съответствие с нашите очаквания и в резултат на това виждаме стабилизиране на търснето. Добавянето на Splunk към нашата продуктова линия ще бъде катализатор на по-нататъшен растеж“, коментира главният финансов директор на Cisco Скот Херен.

Цената на акциите на компанията се повиши с около 4,7% до 51,98 долара за брой по време на следборсовата търговия в сряда. Преди обявяването на отчета книжата на Cisco бяха записали около 2% понижение на стойността от началото на годината – значително по-слабо представяне от 11-процентния ръст на широкия борсов индекс S&P 500 за същия период.

Cisco прогнозира приходи за четвъртото тримесечие в диапазона от 13,4 млрд. до 13,6 млрд. долара, в сравнение със средна прогноза на анализаторите за 13,23 млрд. долара, сочат данни на LSEG.

За третото тримесечие приходите са спаднали с 13% до 12,7 млрд. долара, но надминаха прогнозата за 12,53 млрд. долара. Splunk, която Cisco придоби, за да засили възможностите си в сферата на киберсигурността, е допринесла с 413 млн. долара.

Приходите на Cisco се свиха в две поредни тримесечия, като компанията се бори със забавени поръчки.

Има възможност за прилагането на агресивни ценови стратегии за намаляване на нивата на запасите, което може да окаже натиск върху маржовете до края на 2024 г., коментира Джо Брунето, анализатор в Third Bridge.

На коригирана база Cisco е спечелила 88 цента на акция, повече от средната прогноза за 82 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още