fallback

Saipem може да загуби 1,25 млрд. eвро от приходите си заради „Южен поток“

Компанията вече официално е уведомена за намерението на Русия да прекрати проекта

11:11 | 05.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател

Италианската компания Saipem, която доставяше част от тръбите за газопровода „Южен поток“, може да загуби 1,25 млрд. евро от приходите си през 2015 г. Причината за това е решението на Русия да прекрати строителството на газопровода, обясни главният изпълнителен директор на компанията Умберто Верджине, цитиран от Ройтерс.

Компанията вече е получила от руската страна и съобщение за прекратяване на всички морски дейности, които включват полагане на тръби по дъното на Черно море. Агенцията припомня, че още в понеделник руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на строителството на газопровода, като основна причина за това бе нежеланието на България и ЕС да се построи съоръжението.

Писмото до Saipem се отнася до прекратяване на всички дейности на корабите в Черно море. Част от тръбите за газопровода вече бяха доставени на пристанищата във Варна и Бургас, като дори и специален кораб – тръбополагащата баржа „Кастро Сей“, бе готов да започне монтирането.

Вторият по големина в света плаващ кран, Saipem 7000, пристигна в Бургас в началото на ноември 2014 г. Saipem има силно присъствие в Русия и е засегната от санкциите, наложени на Москва от САЩ и ЕС.

В момента не е възможно да определим икономическите последствия от решението за спиране върху Saipem, обясниха от компанията ден след интервюто на Верджине. От компанията допълват, че нямат яснота докога ще продължи това решение на клиента им, нито пък дали това е крайното им становище, обясняват от дружеството в тяхно становище.

От дружеството очакват 2015 г. да бъде година на преход за компанията. Въпреки първоначалните планове и следващата година ще е нужна на компанията, за да възстанови рентабилността си и да се ограничат дълговете й.

Първоначално очаквахме 2015 г. да бъде годината, в която ще стабилизираме нашето представяне, но вместо това все още ще продължаваме с възстановяването, обяснява Верджине. Според него ако се вземат предвид и понижаващите се цени на петрола, то това със сигурност няма да остане без значение за дружеството.

Прекратяването на „Южен поток“ е поредният удар срещу компанията, която загуби половината от пазарната си оценка през миналата година и след като през юли ограничи прогнозата си за приходи за 2014 г.

Италианската енергийна компания Eni притежава 43% от акциите на Saipem.

По време на вчерашната търговия книжата на Saipem се понижиха с 0,75 на сто до 9,935 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от виж още