IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

137
rate up comment 38 rate down comment 14
Lesov
преди 9 години
http://geopolitica.eu/actualno/1676-geopoliticheskite-izmereniya-na-ruskiya-otkaz-ot-qyuzhen-potokqнай-накрая нещо обективно...за младите надъхани капиталета...вижте и се учете бай ви Ердоган как изигра картите след нашия пас...нищо че държахме 3 валета с 4 девятки и едно асо...играейки на любимата и единствена игра на банкянсия ***... ааа и бяхме първи под ръка, при обявен всичко коз !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
136
rate up comment 36 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
И това, че мислим различно в случая ти аз.. поне за мен не значи, че аз вървя срещу интереса на държавата си. Или ти Разлика може би е поколенческа. Може би ти като по възрастен и с повече опит виждаш нещата по различен начин, но това не значи задължително, че си прав. Както и, че не си. Същото важи и за мен. Сам каза - ние сме малки и нищо не знаем. И мога да твърдя твърдо, че за ЮП от нас нищо не зависеше. Русия ни използва като средство за натиск и не успяха. Сега естествено ще си отмъщават, защото нарушихме техния интерес. Но не мога да приема, че техния интерес 100 % съвпада с нашия, или че те са добрия самарянин, който иска да ни прави добро, а ние едва ли не сме хулиганите и *** дето зорлем не щат да получат това добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
135
rate up comment 34 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
А що се отнася за *** - позволява се. Поне декларираното бъдещо развитие на проекта предвижда в по късен етап по него да се транспортира газ от Тюркменистан и дори Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
134
rate up comment 37 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
На двата ти поста отговарям така.Защото тогава Русия прие тази сделка, даже сама я поиска за Северен Поток?Защото от там няма потенциална сериозна конкуренция, а по нашето направление има и то сериозна. Русия никога няма да построи ЮП само за нас, сърби или унгарци. Ама никога. И трите нации сме нищожен потребител за техните мащаби. Гърци и италианци не се нуждаят от толкова от този проект.Жабарите далеч преди Путин да "спре" проекта говореха, че искат да се отказват от него предвид безобразно набъбналата му цена. Те има алтернативи бол. Гърците също. Те дори не бяха и страна по него. ЮП е проект точно за Германия, Австрия Франция и т.н. Като Австрия го иска не защото има нужда толкова от тази газ, а за бетонира позицията си на хъб! И чрез опита а руснаците да го направят необратим - искаха да елиминират всяка възможна конкуренция по южното направление. Проекта на е за нас и ние каквото и да бяхме направили без желанието на Германия и Франция той нямаше да се случи. Това е моето мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
133
rate up comment 35 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Кой е ***, който ще построи газопровод, ще плаща лихви по кредити за това с години, а после *** и пульо ще си точат газ по него...? Кой е очаквал, че руснаците ще го приемат това? Това условие е наложено, за да ги откаже именно от този проект!!! Искам да видя кой инвеститор от ЕС ще изгради *** с това условие, напр. Газпром да си прекарва по тръбата от Турция към Адриатика по 5 от общо 10 млрд. м3 годишно? Консорциум от европейски фирми строи *** от турската граница до Италия, а Газпром го пълни половината с газ от Син поток, например!!! хахаха! дали ще стане? Мислим, че да - на ***^кинден!!! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
132
rate up comment 38 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Каза, че си понатрупал опит в бизнеса - нали знаеш, че ако не искаш една сделка да стане, поставяш на този срещу тебе условия, които знаеш, че той няма да приеме!!!ЮП ни трябва на нас, на сърби, унгарци и австрийци. Трябва и на други - гърци, италианци, разни от бивша Югославия, но по-малко. Обаче ИЗОБЩО не трябва на Германия, Франция, ГБ, Бенелюкс, Прибалтика, Полша, Чехия, Славакия... За някои от тях даже е ВРЕДЕН! А за янките е направо ТОКСИЧЕН!И те така! Съответно, всеки действа според горното и резултатът е логичен според силите, с които разполагат по-горе замесените. Това е! Аз не виждам нищо толкова сложно за анализиране. Просто излизам от кожата си, когато българи, заслепени от тъпашки политически и емоционални пушеци, с плам и вътрешно убеждение, даже злоба и агресия, вървят срещу интересите на собствената си държава, в която живеят и отглеждат децата си! И не само за този проект!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
131
rate up comment 33 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
ужас е начина, по който даваме това трасе.. Не самия факт, че го даваме. И давайки го така - си орязваме всяка възможност за бъдеща алтернатива. Това е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 34 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
даваме трасе, което прескача посредника, докато все още нямаме алтернатива. УЖАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 33 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Напълно съгласен. Но стана така именно от нежеланието на руснаците да спазват правилата на пазара, на който продават. И от желанието им да гонят предимно геополитически, а не икономически ползи от този проект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 34 rate down comment 8
data
преди 9 години
невъзможен защото толкова много набъбна от рушвети по трасето , че стана икономически анахронизъм като цена на км сравнен с подобни нему проекти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още