IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: Русия не желае да строи „Южен поток“ по правилата на ЕС

Страната ни е учудена от начина, по който бе обявено оттеглянето от проекта

16:38 | 02.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За да се прекрати проектът &quot;Южен поток&quot;, трябва да се денонсира споразумение между България и Русия. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

За да се прекрати проектът "Южен поток", трябва да се денонсира споразумение между България и Русия. Снимка: архив, Ройтерс

„Отказът от реализиране на проекта "Южен Поток" в рамките на ЕС е показателен за това, че Русия не е склонна да се съобрази със законите, функциониращи на територията на ЕС“. Това заяви външният министър Даниел Митов по повод на изказването на руския президент Владимир Путин, че руската страна спира строителството на газопровода „Южен поток“.

Митов отхвърли обвиненията на Владимир Путин към страната ни. „България е суверенна държава и законно избраните й парламент и правителство решават кое е най-добро за нея и нейните граждани“, каза Митов. Той допълни, че заедно с това страната ни е член на ЕС, който функционира на базата на общоприети и изработени съвместно от държавите членки закони, норми и правила.

Митов припомни, че българските власти са поискали да бъде осигурен достъп на трети страни до „Южен поток“, съгласно изискванията на третия енергиен либерализационен проект.

Външният министър декларира, че България приема едностранното решение на Русия за преустановяване на проекта. „В същото време изразяваме учудване от начина, по който то бе направено, както и от отсъствието на желание да бъдат използвани утвърдените двустранни дипломатически канали“, каза още Митов.

Той нарече решението политическо и обясни, че за да бъде реализирано, ще трябва да се денонсира междудържавното споразумение между България и Русия. Освен това и руските акционерите в българо-руското дружество „Южен поток” трябва да предприемат действия за неговото закриване.

„Очакваме да видим дали руската страна ще предприеме подобни действия, тъй като досега няма документално заявена позиция“, каза министърът, цитиран от БТА.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
България е независима държава - казва той а зад него стои и се хили Джим Кери! ................И щтрак ..на снимка двамката! ха ха ха умрях да се смея какви послания излъчва! Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Агресията на Русия в Украйна създава опасност за начало на нова студена война.Това заяви Министърът на външните работи на България Даниел Митов при откриването в София на Международната конференция по сигурността." Нямам думи! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Щеше да е много смешно , ако не е действително трагично. А американският клерк назначен на българска държавна служба е по добре в подобни случаи да не се обажда , защото всички знаят какво може да каже предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Че сме суверенна страна е ясно, само някак страно Орешарски спря потока след като трима сенатори му нашокаха канчето :) Колкото до ЮП и разните решения - то може да си виси във въздуха още 20г. и да няма мърдане, но и газ по потока няма да тече. Изобщо кой ли го е еня какво точно е прочел нашият външен министър :) Хората предпочитат да се информират от първоизточника, а не от изказванията на келнера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още