IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата война за газопроводи приключи

"Южен поток" последва съдбата на "Набуко" и двата проекта остават в миналото

08:31 | 03.12.14 г. 138
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Работници подготвят тръби за Южен поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Работници подготвят тръби за Южен поток. Снимка: Ройтерс

Една от най-странните войни на съвремието приключи. Става дума за продължилия седем години диспут за изграждане на газопроводи, който настрои САЩ срещу Русия в борба за влияние в Европа, пише Стив Ливайн в анализ за онлайн списанието Quarz. 

Последната глава бе затворена в понеделник с изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че прекратява проекта за доставка на газ за Европа „Южен поток“. Решението му бе продиктувано от ефекта на санкциите от Запада, които на свой ред бяха предизвикани от 9-месечното руско нахлуване в Украйна.

Но завършекът на конфликта бе повече или по-малко вече започнал. Причината е същата, която прекратява повечето войни – тоталното изтощение, да не споменаваме абсурдността на самата битка.

Всичко започва в Баку, Азербайджан през 90-те години, когато Съединените щати решават да се противопоставят на силната хватка на Русия над централна Азия и Кавказ. САЩ решават да поведат строителството на независими тръби за нефт и газ от бившите вътрешни съветски републики към Запада. Идеята е била да се даде опция за икономическа и политическа независимост на Азербайджан, Киргизстан и Казахстан от Русия. До този момент тези страни са могли да изнасят въглеводородите си само през руска територия.

През 2006 г. бе открит първият газопровод с дължина 1000 километровият газопровод, започващ от Баку и стигащ до Средиземноморието. Все още не бе завършена линията, която по-късно ще бъде назована Набуко, която трябваше да достигне до централна Азия, започвайки от Туркменистан, минаваща приблизително по същия път до Турция и от там до Европа.

Не мина много време преди Щатите да разберат, че Туркменистан не е склонен да пренася газа си през Каспийско море, независимо кой е тръбопроводът. Рискът от събуждане на руския гняв бе прекалено голям.

Така в средата на миналото десетилетие Вашингтон рязко смени курса на Набуко. Тръбопроводът вече нямаше да започва от централна Азия, а от Кавказ, като начална точка отново щеше да е Баку. Този път целта нямаше да е по-голямата независимост за централна Азия, а енергийната сигурност на Европа.

Европейският съюз имаше отчаяна нужда от сигурност в този момент. През 2006 г. Русия прекъсна доставките на газ за Европа заради спор с Украйна. Още две подобни спирания се случиха през следващите три години.

През 2007 г. Путин, който се почувства засегнат от триумфа на САЩ в Баку, не искаше да остави Щатите да продължат без ответни действия. Той обяви строителството на конкурентния на Набуко газопровод „Южен поток“. Южен поток ще обслужва  като цяло същите европейски клиенти като Набуко. Така от самото начало бе ясно от икономическа гледна точка, че само един от тях може наистина да бъде построен.

Така започна войната на газопроводите, може би първият подобен конфликт в историята. Ето как изглеждаха проектите за конкурентните газопроводи тогава:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

127
rate up comment 34 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Лошото, бе че бе замислен повече като политически, а не като икономически проект. Не ни дава нов източник, а само ново трасе. Лошото му бе, че руснаците водени само от геополитически амбиции, отказваха да поискат за него изключение от ЕС правилата, както бяха направили преди това със Северния Поток - там те искаха изключение и го получиха. Лошото му бе, че ако бе реализиран така, както е в момента, ни загробваше - в смъсъл оставахме завинаги зависими от този източник, пък било то дали плащаме сметката на Путин или Ердоган. И за това съм казвал - за ЮП. но по европейските правила - а те са прости - При поява на възможност за транзит на газ от друг източник по тази тръба - той да бъде подсигурен срещу съответното заплащане. Да има ясни процедури и договори за строителство, експолатация, танзитни такси и т.н. Все неща които липсваха. Защо Русия отказа да спази тези прости условия - е въпрос на тълкуване от всеки. И освен ЮП винаги съм бил и за всяка друга разумна идея за алтернатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 33 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
ми на база твоя опит-кво лошо имаше в ЮП? Щото сега имаме само една тръба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 34 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Прав си в #122 даже...ген. Монтгомъри, мисля, че ще цитирам, когато го помолили да напише учебник за военно дело, беше казал нещо от типа на:"Е, той ще е много кратък-урок номер едно-не марширувай към Москва, урок номер две-не води наземна война в Индокитай"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 33 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
А що се отнася до линка ти - моля кажи ми кога аз съм коментирал Полша, или съм твърдял, че тя ние или които и да е друг може да "изрине" Газпром? Винаги съм казвал, че ние в БГ трябва да имаме алтернатива!!! не да късаме с някой. Не да го изринваме, а да име алтернатива. Щото аз пък базирайки се на моя скромен ( сревнен с твоя) 8 годишен опит, като частен предприемач ( и на 6 години преди това като наемен служител в доста голяма експортно ориентирана компания), съм разбрал 1 - да зависиш от един доставчик на каквато и да е суровина или материал, е пагубно. Независимо колко надежден или сигурен към дадения момент да ти е този доставчик. Патил съм много от това, и вярвай ми и аз съм виждал бая пари да изтичат..Та ако ми намериш моя изказване в този дух - че тр сримен Газпром, че можем само със US gas и т.н.. лично ще дойда в офиса ти и ще ти се извиня. И ше ти поръчам по 8000 шанцовани кашона с двуцветен печат на месец за срок от 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 33 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Даже каза-не съм спец по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 33 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
И да знаеш-Домусчиев го гледах, такова нещо не го чух да казва, пък бях си изпил кафето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 35 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Да, ще видим! Както някой беше казал: "Руснаците никога не са толкова силни, колкото им се иска и никога не са толкова слаби, колкото изглеждат!" Плюс, че любимата им игра е с черните фигури и много обичат гамбита - нали знаеш, че за тях стойността на човешкия живот не е това, което е за еснафите в Европа и САЩ!И още нещо - Хитлер не е загубил войната с Русия, защото руснаците са имали по-силна армия, а защото той не е бил толкова силен, колкото си е мислел... хаха! И Наполеон... и Карл 12... Та докато мерим на Путин капата, дали не забравяме малко какво става в нашия двор? Да не дойде от там проблемът...?! хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 34 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Калев, МНОГО трудно ще мина за шовинист. Умерен патриот да, но доста по-малко патриот от средният французин, германец, великобританец или американец. А Цузе, като човек завършил ПМГ специалност информатика ми е много драг, но сорка-Атанасов е бил преди него, като не отричам, че Цузе е важен, даже може би по-важен от Атанасов. И правя разлика между откритията на двамата. Впрочем-наясно ли си, че Атанасов никога не е предявявал претенции, че той е откривателя, съдът му присъжда тая титла, в съдебо дело между две компании, в което дело Атанасов не е страна. Окончателното решение на съда е(трябваше да погледна в уикито) 73та. Бил е един доста скромен и умен човек. А не са го чували изцяло заради характера му-на него не му е дремело за признавания.Гърците са дали доста неща, но ние учим гръцката версия на историята. От нас не е тръгнало човечеството, само славянското просвещение. Аз за нищо друго не претендирам. И че на моменти България е била доста силна и културно изключително развита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 33 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Никога, не съм ти твърдял. че ще ни залеят с евтин газ Никога!! Не преиначай нещата и думите моля. Тогава оборвах твоя теза, как американския газ щял да струва еди си колко, цена която ти беше извел от стари данни. И ти казах, че към моемнта, е невъзможно да се каже, на каква цена ще могат да продават газ на Европа. по проста причина, че нямат нито инфрастуктура за това, нито все още нормативната база е напълно уредена в това отношение. Дори и прогнозно число не позволих да дам.. Само ти посочих актуалните цени и ти дадох такива, на които други страни в Европа внасят. Така, че моля те бъде обективен. А епитетите, които съм използвал към теб, винаги са били в отговор на твой такива. Много отдавна ти бях писал, че давам отношение, равностойно на това, което получавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 34 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
прав си за 2010 год. 2012 са изборите им за радата, а не за президент, обърках се с нашата система и грешката ми е неволнаА Западна Украйна е толкова Украйна, колкото Кърджали е България. Виж къде са големите градове, виж къде е индустрията, виж къде са културните центрове.И тия "милиони" що не искаха предсрочни избори? Не ми казвай, моля те, че не са били организирани или и те са били като нашите "спонтанни" протести. Ако са били толкова "спонтанни" нашите-де ги сега, да викат против Веждичката и другото мутре-Бинев. Или пък против осъденият за слаб контрол над разузнавателните средства-Цв.Цв. Те толкова и техните са спонтанни. Остави романтичната ти представа за нещата-бунтове се правят с пари. Даже има анализи за нещата(представи си -има ужасно добри руски такива анализи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още