IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 8 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:43 | 08.07.15 г.
Акцентите в бизнеса на 8 юли

В България

Единствената изпълнена мярка в плана за децентрализация на държавното управление на България е изготвянето на годишния доклад за управлението му. Докладът за изпълнението на мерките отчита малко на брой и преди всичко неизпълнени мерки от предишните програми за децентрализация.

КТБ е била създадена на принципа на финансова пирамида с връх - нейният мажоритарен собственик Цветан Василев. Това е един от основните изводи в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на КТБ. Според доклада индикации за фалита на КТБ е имало и това е можело да се види и от ДАНС, и от БНБ, но те "са ги проспали".

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри противоречиви текстове по проекта за нов Закон за обществените поръчки. В предложението има неясноти относно акта за възлагане на поръчката, възможностите за промени в заданието, както и кой точно е обжалваемият пред КЗК акт на възложителя.

Експерти в Министерството на околната среда и водите обмислят мерки за смяна на въглищата с по-екологично гориво. Твърдото отопление се ползва от половината население на страната, но то е основен източник на замърсяване с фини прахови частици.

Икономисти и синдикати застъпиха противоположни позиции по въпроса трябва ли да се почива задължително през уикенда. Православната ни църква и КНСБ се обявиха против работата през почивните дни в края на седмицата и празниците.

По света

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм, заяви днес гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент. Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори.

В последвалите речта на гръцкия премиер изказвания обаче се стигна до разгорещени спорове и емоции. По време на речта си консервативният депутат от Европейската народна партия Манфред Вебер отправи сериозни критики към Ципрас и го обвини, че е унищожил доверието е Европа.

Междувременно правителствени източници съобщиха, че Гърция ще издаде министерско постановление по-късно днес, за да удължи банковата ваканция, която продължава вече осем работни дни. Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA на ЕЦБ.

Появиха се и опасения обаче, че след кризата с банките следващата ще е с доставките на природен газ. Гладът за пари в брой на гръцкото правителство лиши държавната газова компания DEPA от повечето ѝ резерви, пораждайки съмнения за това колко дълго страната ще може да плаща за вноса на горива.

След едноседмично посещение в Европа Министър-председателят на Китай Ли Къцян се завърна, за да види, че Китай се бори със своя собствена криза, след като Shanghai Composite спадна с 30% от 7-годишния връх, достигнат преди три седмици.

На борсата

БТК ЕАД купи НУРТС България АД, съобщава закупеното дружество чрез БФБ-София. Това се случва месец, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение на телекомуникационната компания да придобие контрол върху НУРТС. Цената на сделката не се съобщава.

Препоръчваме

Ако все още се чудите къде да прекарате лятната си отпуска, помислете за южната ни съседка - Турция. Един от символите на Истанбул, известният османски дворец Топкапъ, е сред 10-те най-посещавани замъци в Европа и определено си заслужава да се види!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още