IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бурни сцени в Европейския парламент след речта на Ципрас

В пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък от гръцкия, заяви Манфред Вебер

12:50 | 08.07.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последвалите речта на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Европейския парламент изказвания се стигна до разгорещени спорове и емоции.

По време на речта си консервативният депутат от Европейската народна партия Манфред Вебер отправи сериозни критики към Ципрас и го обвини, че е унищожил доверието е Европа.

„Господин Ципрас, вие не казвате истината на хората, а това не е достойна политика“, заяви Вебер, цитиран от DPA. “Знаем какво е положението на хората в България. Как  може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък“, попита Вебер и завърши речта си с думите „Г-н Ципрас, вие разделяте Европа. А ние обичаме Европа“.

Изказването му бе посрещнато с бурни освирквания от гръцките евродепутати, а председателят на парламента Мартин Шулц бе принуден да успокоява ситуацията.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви от своя страна, че „Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция“, добави той. 

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция.

„Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото виждат очите ни“, добави той.

Според Ги Верхофстат от АЛДЕ проблемът не е, че гръцкото общество не е положило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд.

„Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи“, обърна се той към Ципрас.

„В надпревара сме с времето да възстановим доверието“, заяви от своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.  

Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 36 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
България пропадна напълно като влезе в ЕС. С какво сме напреднали, с всяко производство дръпнахме назад. Ние и гърците сме мравка, която се качи на костенурка, но мравката сама е по-бърза от костенурката. Гърция е намалила скоростта си - растежът си на БВП с два пъти, след като влиза в ЕU, и още не са направили 2 пъти по-голям БВП от този преди EU. А щяха да имат 4 пъти повече без ЕС. На България и растежът и спря и натрупа 3 пъти повече дълг, след влизането. Или да прави дясно???!! Чили по зле ли е от Гърция, 1990г. по зле ли е била от Гърция, през 1980г. - била ли е Чили още по зле от Гърция, била е. И ГЪРЦИЯ Е ИМАЛА по-малкА РАЗЛИКА от Германия. == == Всяка държава става по-зле като е в ЕС, но е по-добре за олигархията на тази държава. Кипър си беше по-добре без ЕС. гърците го магат, могат и като Сингапур да са, и като Дубай. .............. .................. СЛЕД ЕС, кОЙ ИЗНОС НИ НАРАСНА, КОЕ ПРОИЗВОДСТВО?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 38 rate down comment 4
Stefan--L
преди 8 години
Евала на Ципрас пич е ! Защитава суверенитета на Гърците ! Ех да имахме едни политик като Ципрас ! Вече искам да Грък а не надупен на европа българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 42 rate down comment 18
Nathan
преди 8 години
Интересно какъв шебек трябва да си за да възложиш на ,,инвеститор" с подобна лексика не само да ти управлява финансите, а дори да ти развежда кравите или прасетата: ,,Но на гръцките *** им наближава коледата." Тези, които рейтват подобни коментари с плюсове не се различават много от описаните от автора животни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 84 rate down comment 29
крас
преди 8 години
Прав сиТяхната коледа наближава, а нашата вече е минало. Разфасоваха ни за лев за два и като се огледахме от държавното нищо не останало!Какво се случи с държавните монополи които вече са частни?Частницити ни скубят по две кожи с така нареченият ЧАСТЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ!!ЗНАЕШ ЛИ КАКВА ЧАСТ ОТ БРУТНИЯ ВЪНШЕН ДЪЛГ Е ЧАСТНИЯ ?! ЗНАЕШ ЛИ КАК С ИЗМИСЛЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ФИРМИТЕ МАЙКИ ЧУЖДИТЕ МОНОПОЛИСТИ ПРИКРИВАТ ПЕЧАЛБАТА СИ И ТОВА ИМ СЕ ПРИЗНАВА ЗА РАЗХОД ?!ТИ МИСЛИШ, ЧЕ ИМА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА?!ТА НИЕ СМЕ СИ ЧИСТА КОЛОНИЯ БЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 58 rate down comment 18
крас
преди 8 години
Има неща които никой не иска да коментира. ФАКТИТЕ:1/ Независимата НБГ е кредитор на ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА.2/ "Независимата" НБГ съвсем не е независима , а е дъщерно дружество на ЕЦБ !!3/ ГНБ е акционер на МВФ!При тези ФАКТИ питам - КАКВО Е ГРЪЦКОТО НА ТАЗИ НБГ?ЗАЩО СЕ ПРАВИ ОПИТ ДА СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ НЕЙНИТЕ ОТГОВОРНОСТИ СВЪРЗАНИ СЪС СУАПОВИ ЗАЛАГАНИЯ ЗА БЪДЕЩИ ПЕРИОДИ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД ?!КОЯ БЕ РЕЙТИНГОВАТА АГЕНЦИЯ ОПАКОВАЛА ТЕЗИ ОБЛИГАЦИИ С РЕЙТИНГ "ААА"И ПРОДАЛА ГИ СРУЩУ КОМИСИОННА НА ЕЦБ?РАЗБИРАШ ЛИ, ЧЕ СЕГАШНАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В КАЗИНО В КОЕТО "НЕЗАВИСИМИ" ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ ЗАЛАГАТ , И СЛЕД КАТО ЗАГУБЯТ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ НА ДЪРЖАВАТА. НЕ БЕШЕ ЛИ ТАКА И С КТБ?!ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ПОЕ ОТГОВОРНОСТИТЕ НА ТОВА ФАЛИРАЛО ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО?!ДОКОГА РАЗНИ *** И НАГЛИ ХИТРЕЦИ ДОМОГНАЛИ СЕ ДО ВЛАСТА ЩЕ НИ ПРАВЯТ НА БАЛАМИ И ЩЕ НИ ПРИНУЖДАВАТ ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ИЗТОЧЕНИТЕ ОТ ТЯХ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ!С референдума ГЪРЦИТЕ признаха за свой чужд дълг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 96 rate down comment 13
nikiangel
преди 8 години
Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисъкИ маляките го освиркали. Сит на гладен не вярва както се казва в една наша поговорка. Но на гръцките *** им наближава коледата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 67 rate down comment 7
Pyramid
преди 8 години
Краси, кризата е точно на Тръцкия народ, ако ме разбираш:Ако Европа е давала, сега и тя е ангажирана да спаси длъжника. Щото лош, но жив, все има /някаква, дори минимална да е/ надежда да започне и все нещо да връща. В кинти, в бартер, все тая. Връща.И най-добрият мъртъв длъжник е мъртъв и от него доир гол банан не може да вземат.Отделно, шубето. Китай, със страховитите си горещи долари, точно сега, може да си купи и европейски територии. Призракът на експанзията на милиард и половина работливи и непретенциозни, всеядни азиатци стряска не само Европа. От тях и чичо Сам тихичко и тайничко трепери и се дуе пред дребосъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 55 rate down comment 22
крас
преди 8 години
Гърция отвори кутията на пандора. Тя показа, че ЕС се е превърнал в част от американската секюритизирана финансова система. Не се коментира факта, че Националната банка на Гърция е правила суапови залагания за бъдещото икономическо развитие настраната с американски инвестиционни банкикато Голдман сакс, които възползвайки се от обстоятелството, че НБГ е дъщерна на ЕЦБ е предявила и получила вземането си от нея!КАТО ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ФАКТА, ЧЕ НБГ Е ДЪЩЕРНО ДРУЖЕСТВО НА ЕЦБ И АКЦИОНЕР В МВФ СИ ЗАДАВЕМЕ ВЪПРОСА: Защо дълга на "независимата" НБГ която е кредитор на ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО се превръща в ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ, когато той не е такъв?Този дълг е на една институция която е дъщерна на ЕЦБ , както и на самата ЕЦБ която трябва да е знаела какви залози прави дъщерната й НБГ.КРИЗАТА НЕ Е НА ТРЪЦКИЯ НАРОД , А НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 53 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 8 години
Абе май доста добре си се получава планът даже. Колкото по-голяма е тоягата, толкова повече ще е желан и моркова.Гърция просто е перфектното място by default, ако искат да демонстрират, какви злини могат да се случат при липсата на централно наложена фискална политика.И няма да се учудя, ако след извънредната среща на ЕС в неделя се "зароди" точно тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 52 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Ти пък много искаш от масовката - тя нали затова е масовка - като й пляснат, да скача, като й свирнат - да блее в хор! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още