IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес акцентите на 29 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:49 | 29.09.15 г.
Бизнес акцентите на 29 септември

В България

Днес наблягаме на финансовите новини от страната. Управляващите се отказват от идеята общините да събират допълнителен данък върху доходите в размер до 2%. Текстовете са премахнати от окончателния вариант на законопроекта за корпоративното подоходно облагане, който Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане в средата на този месец.

За сметка на това обаче правителството предлага да се въведе данък за ползването на служебни коли, телефони и лаптопи в неработно време. Идеята е така да се пресече източването на ДДС чрез купуването на автомобили, имоти и техника през фирми.

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки на проведения на 28 септември аукцион за продажба на 10-годишни държавни ценни книжа с номинална стойност 50 млн. лв. Това се случва въпреки отчетения висок интерес, но и на фона на поисканата по-висока доходност от първичните дилъри на ДЦК.

Прехвърляме се в енергийния сектор, където анализатори коментираха, че енергийната борса дава референтната пазарна цена за електроенергията и затова нейното реално функциониране всъщност е в основата на пълната либерализация на енергийния пазар. На този етап обаче още няма избран модел на либерализацията, който да покаже как ще се покриват разходите за дългосрочните договори и специалните цени.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че англо-холандският холдинг Shell ще направи проучванията за петрол и природен газ в черноморския блок "Силистар". Тя поясни обаче, че няколко компании са купили документация за търга, но единствено Shell е подала оферта. За блока "Терес" не е имало кандидати и процедурата за избор на изпълнител ще бъде прекратена.

По света

И докато Shell ще проучва в България, държавните руски енергийни гиганти Роснефт и Газпром отлагат някои от крайбрежните си сондажи с 2-3 години заради санкциите и ниските цени на петрола. Страната ще направи сондаж на два крайбрежни кладенеца през 2017 г., като първоначалният план беше броят им да е 14.

Изборите в България, където ще има въпрос и за електронно гласуване, все повече приближават. Оказа се обаче, че Европейският парламент също предлага всички граждани на ЕС, независимо дали живеят в страна от ЕС, или извън него, да могат да избират евродепутати с други форми на гласуване, освен традиционното - електронно т.е. по интернет, както и по пощата.

След като сепаратиските партии спечелиха мнозинство в местните избори в Каталуния в неделя, политиците в Мадрид и Брюксел се опитват да омаловажат факта, че резултатите ще засегнат испанското единство и ще създадат нова политическа криза за Европейския съюз. Как точно ще се отразят изборите на Каталуния - вижте и в днешната ни графика.

И две икономически новини: Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се повишава през септември, след като нагласите в индустриалния сектор и този на услугите се подобряват. Индексът, измерващ доверието на бизнеса и потребителите, се покачва до 105,6 пункта през септември от ревизираните 104,1 през август.

От фармацевтичния сектор до енергетиката и производството на напитки корпоративна Европа дава своя принос за сделките с висока стойност на пазара на сливания и придобивания от началото на годината. Според HSBC сливанията и придобиванията на Стария континент растат от три години.

На борсата

Съветът на директорите на Феърплей Пропъртис АДСИЦ е взел решение за предсрочно погасяване и на двете облигационни емисии на дружеството. Първата емисия е издадена през август 2006 г. и след две разсрочвания текущо е с лихва от 6-месечен EURIBOR + 4%, но не по-малко от 7,25%.

Препоръчваме

Ако често се чудите къде да пътувате и обмисляте екскурзии в чужбина, помислете дали всъщност да не попътувате в България. Оказва се, че Велико Търново е третата най-изгодна туристическа дестинация в света или поне това сочат резултатите от класация на интернет портала за сравняване на цените на хотелите trivago.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още