IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Феърплей ще погаси предсрочно облигациите си с лихви между 6,5% и 7,25%

Рефинансирането е с банков кредит и вероятно цели оптимизация на лихвените разходи

09:13 | 29.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Проект <span class="float_left">Малинова долина, Комплекс 1, където вече са продадени 40% от апартаментите.<em> Сника: Феърплей Пропъртис</em></span></p>

Проект Малинова долина, Комплекс 1, където вече са продадени 40% от апартаментите. Сника: Феърплей Пропъртис

Съветът на директорите на Феърплей Пропъртис АДСИЦ е взел решение за предсрочно погасяване и на двете облигационни емисии на дружеството, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg.

Първата емисия е издадена през август 2006 г. и след две разсрочвания текущо е с лихва от 6-месечен EURIBOR + 4%, но не по-малко от 7,25%. Заедно с лихвеното плащане на 15 ноември 2015 г. ще бъдe погасена и главница от 1,519 млн. евро, или по 387,5 евро на облигация (вече е погасена останалата главница до 1 000 евро на всяка облигация).

Облигацията е издадена с цел финансиране на изграждането на хотел Свети Иван Рилски в гр. Банско. Ценната книга бе емитирана за 5 години до 2011 г., но след това бе удължавана на два пъти с по 3 години и текущо крайният й срок е през август 2017 г.

Втората емисия е издадена през януари 2013 г. със срок от 8 години до януари 2021 г. и е с първоначален размер от 2,4 млн. евро. Текущо са останали 1,95 млн. евро и те ще бъдат погасени заедно с лихвеното плащане на 31 октомври 2015 г. Лихвата по тази облигация е 3-месечен EURIBOR + надбавка от 5,5%, но не по-малко от 6,5%.

Емисията бе използвана за финансиране на проектиране и строителство на етап груб строеж на сграда за комплексно обществено обслужване и открит басейн във ваканционен комплекс ”Санта Марина”, гр. Созопол, както и за финансиране на довършителни работи и обзавеждане на сграда за комплексно обществено обслужване във ваканционен комплекс ”Санта Марина”, гр. Созопол.

За погасяването на главниците по двете облигации ще бъдат използвани 3,469 млн. евро, които ще бъдат осигурени с банков кредит.

Вероятно целта на Феърплей Пропъртис АДСИЦ е оптимизиране на лихвените разходи, защото нива от 6,5% и 7,25% са сравнително високи на фона, например, на 3-месечен EURIBOR + надбавка от 2,85%, или общо 3,05% за Софарма имоти АДСИЦ.

Феърплей Пропъртис АДСИЦ отчете нетна загуба от 798 хил. лв. за полугодието на 2015 г. спрямо загуба от 833 хил. лв. за същия период на 2014 г. Нетните приходи от продажби възлизат на 2,178 млн. лв. и отчитат спад от 80% спрямо същия период на миналата година. Приходите от продажби на продукция са в размер на 864 хил. лв., или 39% от приходите от дейността. Те включват приходите от отчетените продажби на 7 броя апартаменти (във ваканционно селище „Санта Марина”, гр. Созопол; ваканционно селище „Св. Иван Рилски”, гр. Банско и „Марина Хил”, гр. Черноморец.). Другите приходи се формират от наем и експлоатация на инвестиционни имоти и от застрахователни обезщетения.

Към 30 юни 2015 г. фондът е сключил 20 нови договора за продажба на апартаменти. Общата стойност на сключените договори е 2,9 млн. лв. без ДДС. През февруари дружеството стартира и строителството на жилищен комплекс в София до НСА. Към момента първата сграда е готова на груб строеж и се очаква да бъде напълно завършена до пролетта на 2016 г. Междувременно Феърплей Пропъртис е сключил договори за продажби за 40% от всички апартаменти в този блок.

Акциите на Феърплей Пропъртис АДСИЦ поевтиняват с 8,45% за последните 12 месеца до 0,52 лв. за акция и 14,5 млн. лв. пазарна капитализация.

* Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Феърплей Пропъртис АДСИЦ.

Свързани компании:

ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - облигации(6F3A)

ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ(FPP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още