IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6,3 млн. избиратели гласуват на местните избори и референдума

В страната са определени над 12 хил. секции, кандидатите за местната власт са 42 702

08:28 | 25.10.15 г. 3
6,3 млн. избиратели гласуват на местните избори и референдума

6,3 млн. избиратели имат право да гласуват днес за избор на кметове и общински съветници, както и да се произнесат по насрочения референдум „за“ или „против“ електронното гласуване.

В страната са определени 12 314 секции, кандидатите са 42 702.

Освен за кметове на общини, вотът е и за кметове на кметства. В София, Варна и Пловдив ще се избират и кметове на райони. Ще има и бюлетина за общински съветници в местните парламенти. За тях ще може да се гласува преференциално.

В 50 секции в центъра на София ще се гласува машинно. Изборите започват в 6 часа и приключват в 19 часа.

На изборите през 2011 година ГЕРБ спечели кметове в 14 областни града и 60 общини и се утвърди като първа политическа сила. БСП беше втора с градоначалници в 8 областни града. Трети бяха ДПС с кмет в Кърджали и сериозно присъствие в редица общини в Разградско и Търговищко.

Сините десни претърпяха сериозна загуба на предишния местен вот. Единственият им областен кмет бе Петър Паунов, който за пореден път остана начело на Кюстендил. Една от драматичните загуби на десните бе в Плевен, където Найден Зеленогорски загуби поста си след три кметски мандата.

Сега той е председател на предизборния щаб на Реформаторите, които ще се борят за връщането си на сериозните позиции в местната власт.

Ново влияние ще търси и ГЕРБ. Шефът на щаба на управляващите Цветан Цветанов обяви още преди кампанията, че партията му ще се бори за 100 кмета – областни и общински.

За реабилитация ще се бори и БСП. Този път в ляво обаче ще има още един основен играч – АБВ.

Битката за София и големите градове традиционно събира най-голям интерес. Въпросителните за столицата са ще има ли балотаж и кой ще е победителят в сблъсъка между бившия член на БСП Георги Кадиев и кандидата на социалистите Михаил Мирчев.

В Пловдив пък ГЕРБ ще е в подобна ситуация. Там кандидатът на управляващите е Иван Тотев, а срещу него се изправя друг представител на ГЕРБ, вече бивш – Здравко Димитров. Да не забравяме и воеводата Славчо Атанасов, подкрепен от ГЕРБ през 2007-а.

В битката за Варна един срещу друг също ще се изправят бивши съпартийци.

Дългогодишният кмет на БСП Кирил Йорданов ще участва в една писта с подкрепената от БСП Анелия Клисарова, която беше министър в кабинета на Пламен Орешарски. И друг министър от това правителство излиза в надпреварата – Данаил Папазов.

Референдумът

От години се говори, че дистанционното гласуване ще улесни избирателите и то най вече тези, които живеят зад граница, а днес е шансът хората да променят частично изборното ни законодателство.

За да го направят, трябва да участват в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев и да дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Всеки, който отиде в своята изборна секция, ще получи и бюлетина в непрозрачен плик, в която да отбележи дали иска или не да се гласува и електронно.

Всеки избирател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак "Х" или "V" избрания от него отговор "Да" или "Не", поставя бюлетината в плик, пуска плика в избирателната урна и полага подпис в списъка.

За да бъде валидно допитването, гласувалите трябва да са поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, което означава 48,66%.

Прагът е висок, а се оказа, че разяснителната кампания е доста слаба. Хората масово не се интересуват от допитването дали защото не знаят, че ще се проведе заедно с местния вот, дали защото според тях основните проблеми в страната, които трябва да бъдат решени са други, или пък просто от безразличие.

Президентът Росен Плевнелиев пък директно обвини, че нито политиците, нито комитетите, ангажирани в подкрепа на референдума, са достатъчно активни и не обясняват на хората за какво точно е допитването.

Според него статуквото е много силно, но шансът да бъде пречупено е именно чрез референдума и пряката демокрация.

Четете още новини за изборите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
http://***.nenovinite.com/ne/obshtestvo/6713/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...6,3 млн. избиратели гласуват на местните избори и референдума..."Аре, бе! Че то населението в Българията вече е под 7 милиона. Имащите правонаглас я имат, я нямат 5 милиона и нещо. Пак ни будалкат наедро. Нали точно в "Костинбродската афера" бяха записали в Договора за печат 8 363 000 бюлетини, с 1 милион над всякакви възможни бройки на гласоподаватели и всичките произведени бюлетини са били предадени с протоколи ПРЕДИ 8 май. А на 11 май намериха още 450 000 бюлетини. Значи сега пак са я подкарали по същия тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Само *** и наивници участват в такива останали от миналото МАСОВКИ.ТЕ НЕ ПРОМЕНЯТ С НИЩО СИСТЕМАТА, ЗАЩОТО НЕ ТЕЗИ КОИТО СЕ ИЗБИРАТ РАЗПРЕДЕЛЯТ СРЕДСТВАТА. Публичните средства както сам посочи премиера Брисов "СПАСЯВАТ" банките!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още