IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладът заради COVID-19 може да убие повече хора от самия вирус през 2020 г.

Само до края на годината до 12 хил. души може да загинат всеки ден заради глад, свързан с пандемията, показват прогнозни данни на ООН

21:22 | 31.08.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Прогнозите за ръст при недохранването също имат немалък ефект. То може да доведе до отслабване на имунната система, ограничена подвижност и дори влошаване на функциите на мозъка. Децата, които от ранна възраст са изложени на недохранване, могат да усещат ефекта до късен етап от живота си.

Правителствени програми, неправителствени организации и други групи се мобилизират, но нуждите далеч превишават възможностите и обхвата им. Само групата за помощ на Световната продоволствена програма се нуждае от 13 млрд. долара, за да достави храна в 83 държави, а към началото на второто полугодие има недостиг от 4,9 млрд. долара за тази цел.

Недоволството на масите

Гладът може да доведе и до значителни промени в геополитическия пейзаж. Ако се върнем към дните на Френската революция, страхът за насъщния е карал хората да излизат на улиците. Увеличаването на цените на хранителни продукти бе част от причините за разпалването на последната криза в Ливан, а демонстрации заради недостиг на продукти избухнаха в Чили по-рано тази година.

Дълбоко вкорененото неравенство по отношение на пола и расата също кореспондира с непропорционалните ефекти от глада по света. В САЩ например чернокожите американци са два и половина пъти по-изложени на риск спрямо европеидното население от нисък или много нисък достъп до достатъчно храна за активен и здравословен живот. В световен мащаб пък жените имат 10% по-голям риск от това да изпитват несигурност по отношение на набавянето на храна спрямо мъжете.

В същото време данните на ООН показват, че по света има повече от достатъчно достъпни калории, за да бъдат задоволени нуждите на всички хора. Но въпреки това дори в САЩ, най-богатата държава в света, почти 2% от населението – или над 5 млн. души, не могат да си позволят здравословен начин на живот. Над 3 млн. американци не могат да задоволят дори основните си нужди от прием на енергия. В Индия пък 78% от хората не могат да си позволят здравословен хранителен режим – това е над 1 млрд. души. Тези данни не взимат предвид пандемията и нейните трайни ефекти върху икономиките.

Ръстът на страдащите от глад по света от последните няколко години ще е нищожен в сравнение с това, което ни очаква през 2020 г. Дори и при най-добрите сценарии на ООН гладът тази година ще нарасне повече от последните пет, взети заедно. В същото време, поглеждайки към други периоди, като Голямата депресия например, нивата на излишна храна, които съществуват днес, са без сравнение благодарение на напредъка на съвременното земеделие.

„Невъзможно е да погледнем ситуацията и да не си помислим, че имаме проблем“, казва Нейт Моук, главен изпълнителен директор на организацията World Central Kitchen. „Пандемията в действителност разкри пукнатините в системата и къде тя започва да се разпада“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Как има излишък от храна, единият претърпял загуби за 24к$, защото дарил продукция, а хората щели да умират от глад, тая статия не знам кой в блумбърг я е писал, но и той/тя не е разбрал/а какво иска да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Разбира се. При това говорим само за 2020. А ни чака една доста тежка зима. Вирусът на кризата има значително по-дълъг инкубационен период от короната. Да не говорим колко по-трудно се лекува. Голямата депресия например е продължила 10 дълги години. Ще има дълго да си спомняме от какво сме се заразили докато сме носели маски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
абе дай отговора направо ... не ни мъчи ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
тая статия е някакъв опит за пропаганда, която ще подмина без да разбера кво иска да внуши... уви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
време е хората по света да си зададат въпроса кой има изгода от тая глобална измама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Grosss
преди 3 години
Така започна и Арабската пролет след безпрецедентно вдигане цените назърнените куртури и хлябът арабите в Тунис и цяла Северна Африка скочиха на бунт.Ако сега се получи същото най-малкото половин Африка ще се изсипе в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още