IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гладът заради COVID-19 може да убие повече хора от самия вирус през 2020 г.

Само до края на годината до 12 хил. души може да загинат всеки ден заради глад, свързан с пандемията, показват прогнозни данни на ООН

21:22 | 31.08.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Прогнозите за ръст при недохранването също имат немалък ефект. То може да доведе до отслабване на имунната система, ограничена подвижност и дори влошаване на функциите на мозъка. Децата, които от ранна възраст са изложени на недохранване, могат да усещат ефекта до късен етап от живота си.

Правителствени програми, неправителствени организации и други групи се мобилизират, но нуждите далеч превишават възможностите и обхвата им. Само групата за помощ на Световната продоволствена програма се нуждае от 13 млрд. долара, за да достави храна в 83 държави, а към началото на второто полугодие има недостиг от 4,9 млрд. долара за тази цел.

Недоволството на масите

Гладът може да доведе и до значителни промени в геополитическия пейзаж. Ако се върнем към дните на Френската революция, страхът за насъщния е карал хората да излизат на улиците. Увеличаването на цените на хранителни продукти бе част от причините за разпалването на последната криза в Ливан, а демонстрации заради недостиг на продукти избухнаха в Чили по-рано тази година.

Дълбоко вкорененото неравенство по отношение на пола и расата също кореспондира с непропорционалните ефекти от глада по света. В САЩ например чернокожите американци са два и половина пъти по-изложени на риск спрямо европеидното население от нисък или много нисък достъп до достатъчно храна за активен и здравословен живот. В световен мащаб пък жените имат 10% по-голям риск от това да изпитват несигурност по отношение на набавянето на храна спрямо мъжете.

В същото време данните на ООН показват, че по света има повече от достатъчно достъпни калории, за да бъдат задоволени нуждите на всички хора. Но въпреки това дори в САЩ, най-богатата държава в света, почти 2% от населението – или над 5 млн. души, не могат да си позволят здравословен начин на живот. Над 3 млн. американци не могат да задоволят дори основните си нужди от прием на енергия. В Индия пък 78% от хората не могат да си позволят здравословен хранителен режим – това е над 1 млрд. души. Тези данни не взимат предвид пандемията и нейните трайни ефекти върху икономиките.

Ръстът на страдащите от глад по света от последните няколко години ще е нищожен в сравнение с това, което ни очаква през 2020 г. Дори и при най-добрите сценарии на ООН гладът тази година ще нарасне повече от последните пет, взети заедно. В същото време, поглеждайки към други периоди, като Голямата депресия например, нивата на излишна храна, които съществуват днес, са без сравнение благодарение на напредъка на съвременното земеделие.

„Невъзможно е да погледнем ситуацията и да не си помислим, че имаме проблем“, казва Нейт Моук, главен изпълнителен директор на организацията World Central Kitchen. „Пандемията в действителност разкри пукнатините в системата и къде тя започва да се разпада“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
'''..за да се държи пазарна цена , ВИНАГИ се унищожават излишъците ... тъй да знаеш !"Дай Боже и тебе да те похарчат твойте чорбаджии , много се навъдихте напоследък ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
немаш токо RAM , та да схванеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
не се ли сещаш нобела кви ги пишеше още преди да изчезне... не се е променил!Глллупост, след глллупост :):) добре че поне е жив и здрав, че се бех притеснил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
той май Hahoto го каза ош в началото "на заразата" че ше имеме GLAD-20 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хаха ... чак сега хванах , че има връзка с никът ... реотан , български ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Аз, на твое място, бих се притеснил от тая статия. Все пак са били унищожени тонове със зеле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Това за унищожаването на излишъците го знам много добре приятелю. А ти знаеш ли колко со 50 000 тона? А?. 50 хиляди тона няма да могат да бъдат натоварени на кораб колкото Титаник. То бива унищожаване, бива, но това вече е хипертрофия на унищожаването. Или както се казва в мъдрите учебници по медицина - разликата между лекарството и отровата е в количеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
А,добър ден.Носете още маски и бройте заразените чинно без да мислите много,много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
що не фанеш да закараш 50х. тона зеле на 10х.км и да му оправиш документите за дарение , да организираш да се раздаде ... мхх ?! па после пиши за разхищение ... то всеки много знае да приказва и всичко може , ама кога трябва да се свърши работа започват всички да увъртат ... :)))за да се държи пазарна цена , ВИНАГИ се унищожават излишъците ... тъй да знаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Ако си учил история щеше да знаеш, че по време на Голямата депресия най-голямо унищожаване на храни е имало по време на най-големият глад. Тогава млякото се е изливало в реките, а локомотивите са горели жито, защото е било по-евтино от въглищата. Това, че ВЕЧЕ започваме да унищожаваме храни е белег за настъпваща криза, а не обратното. Когато има подем в икономиката има и платежоспособно търсене и тогава нищо не се унищожава, защото струва пари. Унищожаването на 50 000 тона зеле не е признак за наближаващо благоденствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още