IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Карабинов: Всеки един процес в организацията има нужда от вътрешен одит

Целта е съществено намаление на грешките, измамите и оптимизиране на процесите в компанията, посочва експертът

10:55 | 30.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йордан Карабинов.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Йордан Карабинов. Снимка: Личен архив

- Може ли вътрешния одит да се изпълнява от външна организация?

Това  е въпрос на личен избор на ръководството. Има организации, които никога не биха използвали външна организация  за вътрешен одит, имайки в предвид  неговата чувствителна материя. Някои  организации нямат такива проблеми и активно използват външни организации  да изпълняват функцията на ОВО. Понякога това се прави с цел да се гарантира  независимостта на одиторите. В една по-малка организация, където няма много възможности за кариерно развитие и ръководния екип е малък, вътрешните одитори са подложени на натиск, който се отразява в обективността на техните доклади и препоръки.

Също  така в някои организации не е нужно да се правят одити през цялата година и е нецелесъобразно да се поддрържа екип от вътрешни одитори през цялото време. Тогава организацията може да използва услугите на външна организация и да ги използва от време на време за определени одити, или когато възникнат специални ситуации като сериозни грешки или измами.

- Включват ли целите на ОВО намаляване броя на грешките и злоупотребите на служители, например както когато сингапурски брокер причини фалита на банката Беърингс след заемането на прекалено голям риск?

Една  от целите на ОВО наистина е да намали грешките и злоупотребите в организацията. Това се постига с одити за спазването на процедурите и разследване на измамите и предложения за промяна на съществуващите процедури или създаване на изцяло нови процедури, които да допринесат за минимизирането на грешките и злоупотребите.

Наличието на ефективен ОВО няма да елиминира на 100% грешките и измамите, но със сигурност ще ги намали. От друга страна много е важно ОВО да има нужния статут, финансови ресурси и подкрепа от ръководството за да може да добавя стойност. Там където препоръките на ОВО не се изпълняват или докладваните от ОВО нарушения на политики и процедури не се санкционират адекватно, в организацията се създава усещане, че правилата са пожелателни, а не задължителни. Служителите започват да не ги спазват и рано или късно това води до грешки, злоупотреби а от там - в някои крайни случаи и до фалити на организации. Случаят с Беърингс банк е бил точно такъв. Аз съм запознат в детайли със случая с Беърингс, но за съжаление не мога да разкажа всичко в това интервю.

- В какви области трябва да бъде експерт вътрешният одитор, логично ли е да има разлчни одитори по финансовата част, по производствената, по маркетинговата?

Вътрешния одитор би трябвало да бъде експерт в областта на вътрешния одит и в идеалния случай да е Сертифициран вътрешен одитор (CIA). Би било идеално той/тя да бъде експерт във всяка една одитирана, област но това е практически невъзможно. Затова когато се правят одити на по специални области в екипа се включва одитор, който е профилиран в дадената област или се използват услугите на външен консултант, който има нужната експертиза.

Ако няма такава експертиза одиторът трябва да се запознае със съществуващите контролни процедури в дадената област, и ако почувства, че те са много технически и не се чувства комфортно да ги одитира, той/тя би трябвало да откаже ангажимента.

- С какво посещението на конференция на тема „Корпоративно управление и вътрешен контрол” може да помогне в тази широка област?

Ползата от един семинар зависи от фокуса, качеството на лекторите и темите на презентациите. Ако темите са интересни за този, който има намерение да посети семинара, това може да му помогне в неговата работа или професионално развитие.

Ако човек чувства, че организацията му има проблеми по отношение на системата за вътрешен контрол в някоя от презентациите, той/тя може да види някакво предложено решение на неговия казус, който той/тя после може да използва в работата си. Ако няма конкретни казуси, но пък темата му е интересна, човек може да се обогати и да научи интересни неща за темата вътрешен одит, които също могат да му бъдат полезни в неговата професионална кариера.

Като цяло всеки семинар дава по нещо полезно или пък е тотална загуба на време и пари, но за съжаление човек разбира това, само след като е посетил семинара. Ние в момента подготвяме конференцията на тема "Корпоративно управление и вътрешен контрол" на 6 април 2012.

Според мен конференцията ще бъде интересна защото лекторите са на ниво, темите са интересни и в България до момента не е правена  конференция на такава тема. Ние планираме да имаме лекции, които са с практическа насоченост и ще предлагат решения по отношение на вътрешния контрол от реалния сектор. Също така ще представим резултатите от проучване относно статута на отдела за вътрешен одит в корпоративния сектор, което се прави за първи път в България. Най накрая ще има панелна дискусия с участници от реалния сектор, които ще споделят техните мнения относно вътрешния контрол, вътрешния одит и какви са ползите или загубите от неговото съществуване или липса.

Имаме намерение да правим конференцията и проучването  на годишна база и да следим какви са тенденциите и добрите практики в корпоративното управление и вътрешния контрол през годините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Хубава рекламна си му направил. Чудя се кой ли ще му отиде на форума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още