IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Target 2 Securities на ЕЦБ ще донесе ползи на ЦД и пазара ни

Единната европейска система за клиринг, сетълмент и регистър ще струва само 0,30 евро на сделка и ще улесни връзките между депозитарите

08:30 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Големански.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Васил Големански. Снимка: Investor.bg

- Кога се очаква да стартира Target 2 Securities?

По проекта се работи от 2006 г. и трябва да стартира в режим на реална работа през юни 2015 г. Това е един огромен и много мащабен проект, който надяваме се ще донесе ново качество на клиринг сетълмент услугите.

- Вие анонсирахте промени в системата на Централен депозитар. Съобразени ли са те с Target 2 Securities и кога ще влязат в сила?

Промените са съобразени с Target 2 Securities. Плановете са промените в новата система на ЦД да влязат в сила от октомври 2012 г. и се състоят в отделянето на дейността Регистър от тази по клиринг и сетълмент. Това е предпоставка в бъдеще системата за клиринг сетълмент бързо да бъде пригодена за аутсорсинг към T2S.

- Кой са другите участници в Target 2 Securities?

Освен депозитарите там участват и централните банки на страните. На практика банките членове на Централен депозитар имат сметки в БНБ, към които ние имаме право да изпращаме инструкции за кредит и дебит. При Target 2 Securities тези инструкции ще се изпълняват от системата, като се използват сметките в националните банки. Възможно е например сделките на всички филиали (например в 10 страни) на дадена испанска банка да бъдат обслужвани от сметка на тази банка в словенската централна банка.

- Когато има плащания в национална валута обаче трябва да се ползва местната централна банка, която се грижи за обмяната?

Няма проблем например български посредник да оперира в България, Полша и Румъния и други страни, и да използва банка, която да има сметка в немската централна банка и чрез нея да бъде приключван сетълментът в Target 2 Securities.

- Притеснява ли се Централен депозитар от конкуренцията на други депозитари, с които БФБ-София ще може да работи?

- По-скоро Централен депозитар ще осигури европейско качество на услугата, качеството на Т2С, което ще е валидно за всички, и тъй като сетълментът ще се осъществява именно в ЕЦБ (Target 2 Securities), в ЦД ще има ресурс за различни добавени услуги за клиентите ни, което ще е новото поле на конкуренция между депозитарите.

- Предвиждате ли се възможността член на БФБ-София да не е член на Централен депозитар, тоест информацията за приключването на сделките да постъпва през друг посредник, а не през този, сключил сделката на БФБ-София?

По дефиниция даден член на ЦД ще може да не е член на БФБ-София и той може да заяви приключване на сделка от извънборсов пазар или друг пазар на който работи. Също така с новата система на ЦД инвестиционен посредник би могъл да сключи сделка на БФБ-София и да я приключи в ЦД, като използва услугите на друг член на ЦД.


* Проверка на Investor.bg показа, че само в България през май 2012 г. през Target 2 са извършени валутни преводи за 25,7 млрд. евро, като среднодневният обем е 1,17 млрд. евро. За сравнение през май 2011 г. месечните транзакции у нас са били за 20,9 млрд. евро (по 950 млн. евро на ден), а през май 2010 г. - по 863 млн. евро на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още