IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Target 2 Securities на ЕЦБ ще донесе ползи на ЦД и пазара ни

Единната европейска система за клиринг, сетълмент и регистър ще струва само 0,30 евро на сделка и ще улесни връзките между депозитарите

08:30 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Васил Големански.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Васил Големански. Снимка: Investor.bg

Васил Големански е изпълнителен директор на Централен депозитар от тази година, както и изпълнителен директор на БФБ-София от 2010 г. Той е роден през 1968 г. Завършил e Техническия университет в София. Бил е директор на отдел Информационни технологии в Централния депозитар, както и мениджър Корпоративни клиенти в Hewlett-Packard. Разговаряме с него за ползите от общоевропейска система Target 2 Securities.

- Г-н Големански каква е ползата от единната система за клиринг, сетълмент и регистър на ЕЦБ, известна като Target 2 Securities (T2S)?

Това е проект на ЕЦБ за единен клиринг и сетълмент в Европа, който идва след стартирането на системата Target 2* за преводи в евро. Очакванията са и системата Target 2 Securities да донесе много ползи за ЦД и капиталовия ни пазар, ако се присъединим към нея, като причините са много.

На първо място себестойността - приключването на сделка в T2S ще бъде 0,30 евро, или по 0,15 евро на инструкция от купувач и продавач (това е цената към Т2S).

Второ, ще се промени начинът на изграждане на трансгранични връзки между депозитарните институции в посока централизиране през T2S и себестойността на трансграничната транзакция ще се намали драстично, като се изравни със себестойността на местните транзакции.

Трето, депозитарни институции в Европа, присъединили се към T2S, ще са при равни условия и ще имат едно и също качество на клиринг и сетълмент услугите, осигурено от Т2S. Това означава , че включително клиентите на ЦД ще получават, като минимум, услуги с качеството на тези, които се осигуряват и от другите клирингови институции в Европа.

Четвърто, Target 2 Securities ще даде възможност на големите европейски и международни играчи по-гъвкаво и рационално да управляват ликвидността, обезпечението и гарантирането на операциите с ценни книжа, като поддържат единни сметки за всички пазари в Европа, на които участват.

Пето, времето и себестойността на трансграничен трансфер на ценни книжа ще бъде изключително съкратено, защото всички сметки, между които те ще се извършват, се намират в една система - T2S. Например, ако продадете акции от Софарма в Полша, но те са в Централен депозитар, те ще могат много бързо и евтино да се преместят там.

Шесто, очаква се себстойността на услугата за клиринг и сетълмент да се намали поради аутсорсинга й към централизираната система T2S, като се реализира икономия от мащаба.

Седмо, ще има възможност даден член на депозитара да използва автоматично обезпечение по операциите си с ценни книжа не само от българския пазар, но и от други държави – на практика с целия си потрфейл в Европа.

Осмо, депозитарите ще бъдат поставени в реална конкурентна среда, което ще доведе до повишаване на качеството на предоставяната  услуга и намаление на цената й.

Съществуват и други позитиви.

Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още