IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Василев: Не трябва да загърбваме съществуващите инвеститори, докато търсим нови

Инвеститорите искат преди всичко предсказуема бизнес среда, а такава не винаги има, казва управителят на Германско-българската индустриално-търговска камара

11:07 | 11.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Василев:&nbsp;България трябва да си създаде имидж в чужбина, особено в Европа.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Д-р Василев: България трябва да си създаде имидж в чужбина, особено в Европа. Снимка: Личен архив


- Какво е най-важното нещо за германските инвеститори, от какво се интересуват най-вече те?

Те се интересуват от много неща. От най-обща информация, например каква е икономическата обстановка, какъв е бизнес климатът, желаят преди всичко предсказуемост на бизнес средата. Вярно е, че ние сме данъчен рай с тези 10% корпоративен данък, но не това е най-важното при вземане на решение за стратегическа инвестиция. Има много други фактори, като наличие на евтина и квалифицирана работна ръка, местоположение, традиции, политическа ситуация.

Но предсказауемостта в бизнес средата е изключително важна. Наскоро се случиха някои неща точно в този аспект и някои немски инвеститори от енергийния бранш са доста разочаровани. Става дума по-конкретно за възобновяемите енергийни източници. Ние участвахме в една конференция с фирми от бранша и наши колеги от американската камара, на която заявихме, че не е добре да се променя нещо съществуващо със задна дата и да се въвежда такса от регулатора. Има голяма опасност в този сектор да загубим инвестиции.

- Какво очаква бизнесът предвид предстоящите през тази година парламентарни избори и в България, и в Германия?

Да, тази година е предизборна и политическите партии вече са в предизборна борба. Подобно е положението и в Германия. Очакваме неголеми сътресения и не очакваме революционни промени и реформи, а по-скоро по-слаби движения.

Ние се концентираме най-вече върху онова, което ни предстои. В края на януари Германо-Българската индустриално-търговска камара ще награди за девети път фирмите, които са допринесли през последните дванадесет месеца за развитието на икономически отношения между двете страни, а в момента все още събираме номинации за тях.

Празнуваме и 20 години от създаването на представителство на германската икономика, делови клуб и камарата. Това е дата, която е достойна за празнуване. Камарите са класическата, най-висша форма на съществуване на такова представителство. Наличието на една камара говори за наличие на съществуваща пазарна икономика. В България нашата камара е единствената, създадена с междуправителствено споразумение. Това е висока чест. 20-годишнината ще отбележим подобаващо в България в началото на април. Очакваме високопоставена делегация, на най-високо равнище, очакваме и посещение на икономическа делегация.

След това ни предстои да отбележим и десетгодишнина от съществуването на Баварското представителство в рамките на камарата. От 2003 г. за нас е голяма чест, че представляваме Бавария, която има 23 подобни представителства, но те са основно в огромните пазари, като Китай, Русия, Бразилия, Мексико, САЩ и т.н.

На 13-и юни предстои от Бавария да дойде икономическа делегация начело с държавния секретар Катя Хесел и с бизнесмени и в рамките на това посещение ние ще отбележим десетгодишнината от баварското присъствие у нас.

- А какви са очакванията в самата Германия?

В Германия прогнозите за годината са добри. Според анализа на федералното икономическо министерство, изготвен съвместно с Bundesbank и федералния статистически институт, през тази година германската икономика ще отчете 1% ръст, което е много добър резултат за нея. Тя е сравнявана с мощен автомобил, който е набрал скорост, но се движи с леко дръпната ръчна спирачка. Спирачката е Европа, най-вече заради това, че Германия се бори да потушава "пожарите" в Южна Европа.

Страната отчита и рекордно ниска безработица. По изборите всички пледират за пълна заетост, а под такава там се разбира безработица от 4%. Такава е постигната в момента от Бавария, Хесен, Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц. Общо в момента безработицата в страната е 6,9%, докато в България е двойно по-висока. В Германия нещата са стабилни, там проблемите са по-скоро извън страната, но в рамките на ЕС.Но и канцлерът Ангела Меркел заяви в новогодишното си послание към нацията, че просперитетът на Германия зависи от просперитета на цяла Европа – те са като скачени съдове. Тя заяви също, че ще изпълни обещанието си за повече инвестиции в образование, изследователска дейност, което дърпа напред. Смятам, че канцлерът Меркел може да остане в историята като спасителят на еврото.
 

Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още