IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Семейните фирми поставиха основите на пазарната икономика

Собствените средства са с решаващо значение за оцеляването и виталността на фамилния бизнес, според експерта

08:23 | 15.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евгений Кънев, модератор на Клуб Investor.bg <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Евгений Кънев, модератор на Клуб Investor.bg Снимка: Личен архив

Доколко фирмите инвестират собствени средства и доколко разчитат на кредити и други източници?

- Не мисля, че може да се прави съществена разлика с другите малки и средни фирми по отношение начина на финансиране. Всички те имат често срещан проблем с предлагане на обезпечения, съучастия или други изисквания на банките. Може би с една идея по-лесно се решават да заложат лично имущество. Острият дефицит на финансови инструменти за малкия и среден бизнес е отдавна отчетен проблем на българската икономика. Донякъде решение са средствата по европейските програми, но и те трудно достигат до тях. При това положение, собствените средства и тяхното ефективно използване са с решаващо значение за оцеляването и въобще виталността на фамилния бизнес.

Все по-трудно хората се решават на частна инициатива, какви са предимствата на семейните фирми, които определят тяхната конкурентоспособност?

- Доверието в партньора, дългосрочното планиране, по-малките разходи за управление и контрол, а понякога и за финансиране.

Как фамилните компании се справят с проблеми като свитото потребление, липса на финансиране, липса на инвестиции и други?

- Свитото потребление е проблем за всички фирми, а то пък намалява нуждите от нови инвестиции и финансиране. Възможно е понякога ограниченията на роднинския кръг по отношение на компетентност да пречат за взимането на верни решения за адресиране на определени проблеми. Но пък именно защото има по-голяма степен на доверие се взимат по-бързи решения, които също са от съществено значение във време на криза.

Какви са спецификите при управлението на фамилен бизнес?

- Разпределението на ролите в управлението, адресирането на проблемите с компетентността на определени членове на фамилията, субординацията, която може да е различна от тази в семейството, прозрачността на фирмените дела и др.

Какви са проблемите пред фамилните фирми във време на криза? Как може да се коментират в контекста на проблемите на тези фирми в Европа и света?

- Проблемите са същите, като на другите фирми, разликата е в начина на взимане на решения за тези проблеми. Развитието на фамилния бизнес в глобализиращата се среда ще наложи както дигитализацията на голяма част от процесите, свързани с продуктите и услугите, така и подобряването на вътрешната организация за поддържане на конкурентоспособността му. Растежът според мен неминуемо ще наложи поемането на все по-голяма част от управленските функции от външни мениджъри, а търсенето на капитал за този растеж – споделянето на собствеността с частни инвеститори или на борсата.

Защо приемствеността между поколенията е толкова важна за семейния бизнес? Каква е успешната стратегия при унаследяването на бизнеса?

- Това за България все още не е проблем, предвид факта, че нашите фамилни бизнеси са прекалено млади. А тези, които са от началото на прехода или не просъществуваха или не успяват да се развиват, заради други интереси на наследниците, често завършили образование и останали в чужбина. Затова унаследяването е един голям проблем, в голяма степен определен от степента на развитие, пазарните позиции и перспективите на конкретния фамилен бизнес, който да мотивира наследниците да го продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
И понеже държавата успешно ги избива, затова НЯМАМЕ пазарна икономика днес, а имаме ПОЗОРНА икономика! Обслужвана от продажни политици, и поръчково написани закони!Да Ви пи_ам и на политиците и на законите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още