IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Й. Христосков: Трябва да затворим пробойните в социалното осигуряване

По-добра събираемост на вноските може да се постигне, ако събирането им се върне отново към НОИ

08:13 | 30.01.14 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Д-р Йордан Христосков. Снимка: Личен архив</p>

Проф. Д-р Йордан Христосков. Снимка: Личен архив

Следва да се има предвид, че и в полицията, и в армията, и в специалните ведомства се измени характерът на работата. Вече не се работи с онези методи, които натоварват физически и психически хората, което е сериозен фактор в полза на фактора възраст. На първо място в тези хора са инвестирани много средства от държавата за развиване на умения и достигане на определено ниво на професионализъм. И от държавническа гледна точка е неразумно този потенциал да бъде прахосан и те да се пенсионират.

Също и от лична гледна точка не е добре, защото какво става с един полицай или служител на специалните ведомства, когато се пенсионира на един ранен етап от живота си – обикновено става охранител. А те са изключително ценни като преподаватели и могат да работят по-дълго. И в личен план и от държавническа гледна точка трябваше тези хора да останат на работа в тези ведомства. А и факторът възраст ги защитава от политически уволнения. Става въпрос за разум, за разбиране на тази материя, а не за конюнктурни политически съображения. Постижението на министър Аню Ангелов при въвеждането на фактора възраст е пробив и само той си знае колко му струва това нещо.

Беше върнато и „швейцарското правило“ за пенсиите.

Това е положително, тъй като то решава до голяма степен проблемът стари-нови пенсии и техния размер. Ако индексираме пенсиите само с инфлацията, каквото беше предложението на МВФ, или въобще не бъдат индексирани старите пенсии,  новоотпуснатите пенсии ще са по-големи. При прилагане на „швейцарското правило“ пенсионерите всяка година се компенсират не само с поскъпването на живота, но и част от растежа на доходите се пренася върху пенсиите. Затова се нарича „златно“ правило, тъй като намира златното сечение – да се осигури нарастване на доходите повече отколкото е инфлацията. Най-хубавото е, че това е принцип независимо от процента на увеличение.

Твърдите, че социалното осигуряване би следвало да има повече реформи?

Да. Те трябва да са в посока на засилен контрол върху плащанията, които граничат със злоупотреби – например експертните решения на ТЕЛК, които се дават на хора, които не са увредени в съответната степен. Всички знаем и за злоупотребите с болничните листове - и в тази посока може да се направи доста, за да се затворят всички пробойни, от които изтичат доходи на социалното осигуряване.

Нуждата от повече реформи означава и увеличение на вноската за втория стълб на социалното осигуряване, така както беше предвидено на 7%, защото в момента с тези 5% и с тази ниска степен на събираемост от Националната агенция по приходите, ще дойде 2022 година, когато фондовете трябва да изплатят първите пожизнени пенсии заедно с пенсията от осигуряването и тогава ще имаме скандал, че сумата, която е натрупана по индивидуалните партиди е много ниска и съответно се отпускат ниски пенсии. А всъщност тези пет процента не дават достатъчно възможност за акумулиране на повече средства в системата.

Увеличението е необходимо и за да не бъдем разочаровани, че пенсията от втория стълб от универсалните фондове за родените след 1959 година ще бъде ниска. Вместо да бъдат намалявани осигурителните вноски почти наполовина - от 32% на 17,8%, можеше да се увеличат вноските в универсалните фондове и това щеше да доведе до акумулиране на много повече средства – не 6,6 млрд. лева, които са сега, а на поне 15 млрд. лева, които можеха да се инвестират чрез пенсионните фондове в икономиката. И те щяха да отидат не просто на калпак, както стана при намалението на вноските. От него се възползваха както добрият бизнес и този, който и без това щеше да загине. А иначе тези средства биха били инвестирани на чисто пазарни принципи – чрез фондовата борса, чрез капиталовия пазар в инфраструктурата, в съвременни индустрии, които ще променят облика на икономиката на България.

Сега виждаме, че почти не бяха създадени нови продукти, с които ние да излезем на световния пазар. А парите бяха използвани по най-паразитния начин – в строителство на хотели, на бизнес сгради, за купуване на земи и имоти у нас и по света. Ако парите минат през пенсионните фондове, от една страна, ще има натрупване за бъдещи пенсии и няма да има проблем с това кой ще плаща пенсиите на младите при намаляващо население, от друга страна, ще има развитие на бизнеса. И така е в голямата част от страните, които просперират – Холандия, Великобритания, Дания, Швеция, Ирландия, където пенсионните фондове са сред най-големите институционални инвеститори.

Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
По принцип няма смисъл да оборваш социалните и обществените възгледи на сократа, много пъти съм се изправял срещу него. Това не пречи обаче по други въпроси да има много трезво виждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Човека не е виновен, че има безрезервна вяра в държавните институции. Явно така са го възпитали. То не е толкова лошо, ако не беше прекалено наивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
*** са там, където отъждествяват държавата само със собственото си управление и вярват, че хората няма да обръщат внимание на кооперирането им с мафията от ДС и ДПС.Защо да се осигурявам в България където заради социални безумици пенсионната и здравни системи редовно се дотират от бюджета, приходи от приватизация или външни заеми? Това отдавна е пирамида като тази на Карло Понци.Всеки разумен ще се осигурява в страна от северна европа.5 години осигуровки в германия (без квалификация) = 190 евро позижнена пенсия5 години осигуровки в германия (с квалификация) = 380 евро позижнена пенсияТам поне имат икономика, тука какво има - корумпирана система източвана от ченгета от ДС, масони и мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 5
qnidopi
преди 10 години
Прави са и bgMan и albobo76. Ако питаш мен *** тука има. Ама не са те..Кое точно от твърденията им не е вярно? "Пенсионната система е пирамирада" - как се нарича обречена финансова схема при, при която "х" брой хора (2 млн работещи) издържат 2,5 пъти повече хора (неработещи, пенсионери, ромове и т.н.)? Аз го виждам като бомба, която ще гръмне още преди да стигна пенсионна възраст. Чиста пирамида."Само *** ще наливат пари в пенсионна и здравна система, която дава толкова много права и привилегии на тези, които имат най-малък принос в нея." - това за да го оспориш трябва да си или *** и сляп, или ***. И в двата случая е безмислено да ти се обяснява каквото и да било. Ти си проблемът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 20
cokrat1
преди 10 години
Ето още един ***...и то пълен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Извиняват се с всякакви глупави измишльотини вместо публично да признаят пълното разочарование и отказа на хората от престъпната българска схема наречена "българско пенсионна и здравна система".Само *** ще наливат пари в пенсионна и здравна система, която дава толкова много права и привилегии на тези, които имат най-малък принос в нея.Никога повече никакви осигуровки в България, докато са в сила безумни и излишни социални привилегии за роми, военни и полицаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
cokrat1
преди 10 години
Аман от *** коментари. Прочети цялото интервю няколко пъти ...пък дано разбереш нещо за пенсиите, осигуровките и т.н...Това е един от най-компетентните хора по въпроса бе ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
За прамидата пенсионно осигуряване има само един изход - фалит. Чиновниците могат да го отлагат, но не и да го избегнат. Разбира се това няма да ги спре да завлекат в бездната, колкото могат повече от нас, с колкото могат повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още