IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на швейцарското правило за пенсиите

Размерът на пенсиите изглежда ще става все по-политически, а не икономически въпрос

12:14 | 06.09.13 г. 21
<p>
	Пенсионерите очакват увеличение на пенсиите през 2014 година. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Пенсионерите очакват увеличение на пенсиите през 2014 година. Снимка: ЕК

Според чл.100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) пенсиите в страната трябва да бъдат осъвременявани всяко година от 1 юли с процента на инфлацията през предходната календарна година. Има обаче и едно условие – промяната става с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Или с други думи, ако това правило се спазваше, от 1 юли пенсиите в страната трябваше да бъдат увеличени с 3% каквато е годишната инфлация, измерена от Националния статистически институт (НСИ) от януари до декември 2012 година.

Това обаче не се случи, но от друга страна правителството на Пламен Орешарски обещава увеличение на пенсиите чрез връщането на т.нар. „швейцарско правило“ за осъвременяване на пенсиите, което би трябвало да стане от началото на 2014 година.

Параметрите на швейцарското правило предвиждат пенсиите да се индексират едновременно с инфлацията и със средния ръст на осигурителния доход в страната. Това важеше допреди няколко години, но беше премахнато от правителството на Бойко Борисов.

Увеличаването на пенсиите, особено у нас, едва ли е извън плановете на всеки един управляващ. Предложенията обаче крият и известна доза риск за пенсионната ни система, защото се къса връзката между икономическо развитие и отпускани пенсии.

В годините на кризата статистиката на Националния статистически институт показва непрекъснат ръст на осигурителния доход. Донякъде това обаче е чисто механично – заради кризата бяха съкратени много служители, но работодателите се стремят да запазят най-квалифицираните, които са и по-добре платени. По тази причина и осигурителният доход, а и средната работна заплата растат, тъй като на работа обикновено остават хора с по-високо образование и повече умения, които получават и по-добро заплащане.

Друга възможност за осъвременяване на пенсиите беше предложена от бившия финансов министър Симеон Дянков. Неговата идея беше увеличението да бъде обвързано с инфлацията и ръста на икономиката. В условията на криза и свито вътрешно потребление, което ограничава инфлацията, обаче увеличението на пенсиите ще бъде с нищожен процент.

Националният осигурителен институт (НОИ) очаква дефицит в системата за обществено осигуряване от 1,7 млрд. лева само за тази година. Демографските данни показват, че тази „дупка“ няма как да бъде свивана, а напротив – ще се увеличава. Работната сила ще продължи да намалява заради намаляващата раждаемост, а и населението застарява, което пък означава и по-голям дял на хората, разчитащи на пенсии.

В същото време дори и към момента НОИ се затруднява да изплаща пенсии със собствени средства, става ясно от доклада на института за 2012 година. 

Системата трудно може да се самофинансира и разчита на нови и нови инжекции от страна на държавата, за да не се окаже, че работещи повече от 30 години, които съвестно са плащали осигуровки, накрая ще останат без пенсия. При липсата на някакви промени и реформи размерът на пенсиите ще става все по-политически, а не икономически въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 24 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Само *** или зомби може да нарече замяната на един налог с друг "провеждане на реална социална политика".Или пък повишаването на пенсия/детски с 15-20 лв. за сметка на повишението на някой друг данък.Пълна демагогия и лъжа! Долни лъжци и крадци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"....но не можете да отречете, че това правителство провежда реална социална политика.".....Я подскажи в какво се изразява тази политика че ....лично аз не мога да я забележа !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Жалко че на времето някой не си изтърва нервите и нямаше изтрепани комунисти та да имате поне малко страх и уважение към обществото.Понеже всичко, което се случва до днес е театрална постановка се чувствате много уверени и сигурни.Гадна, долна, крадлива, лъжлива, псевдосоциалистическа ***, плачеща за изтребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Ти съвсем взе да ги ръсиш кат политагитатор от 1950 година.20 лева увеличение на пенсията и 15 на детските са прах в очите на тъпия беден и мизерен електорат. На фона на тези жалки огризки подхвърляни на хората съпоставям един интересен обект - казино Риц в Пловдив (неофициално съсобственост на братя Маргини и Георги Първанов, а от 3 години и Бойко Борисов има %).През енергетиката се източват милиарди всяка година в посока на черните каси на БСП и ДПС, през горивата милиарди се източват към Русия а вие продължавате да дрънкате мантрата кой давал на хората и кой само обещавал. БСП заедно с ДПС, Атака и всички внедрени в дясното бивши ДС сътрудници са най-големите национални предатели, *** и демагози в цялата история на България. Държите собствения си народ в глад, мизерия и нищета; подхвърляте му огризки от време на време а постоянно и систематично унищожавате всеки един политически проект, който не е ваш и наричате това "даване на хората". Егати и наглите демагози и лъжци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Плановото бюджетиране е разпледеляне на загубите върху ВСИЧКИ. 45 години точно това доказаха. Ако не беше така и плановото бюджетиране беше перфектно, 89-та никога нямаше да се случи. Просто тогава плановото бюджетиране свърши горивото/хапването, защото се хранеше от собствената си плът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 18
kane
преди 10 години
А така!Хубаво помнете кой дава на хората и кой дава на "бизнеса"ОСОБЕННО В ДЕНЯ НА ИЗБОРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"швейцарското правило" - набарали са му звучене все едно ще нахрани пенсионерите от самосебе си - по швейцарски :)))))))))))))))) - убеден съм, че е мислено повече как да се казва /поредната тъпотия/, отколкото е работено реално по нея!Още - ако това "швейцарското правило" е толкова ВАЖНО, какво ли правят пенсионерите във Франция например:"Швейцарското правило за актуализиране на пенсиите се използва само от две други държави в Европа, освен България - Швейцария и Австрия!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 0
fortiss
преди 10 години
Социална политика - да храня още няколко мързеланковци, че и по-големи заеми да плащам??? На това ли му казвате социална политика???? Кога социалната политика ще подпомогне хората, които получават доходи от 500-1500лв месечно от частни компании??? Точно тази група е отрязана от всички макар и малки социални плащания. Точто тези хора се приравняват към доходите на професионалнит безработни. Какво е направено за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Прости ми че те репликирах в мъжки род !:) ...И аз като Желенски, бих защитавал подобна позиция ако съм от тези, дето ще приберат тези 90%. Останалите да си делят 10-тях. Какво все е нещо отгоре. Да се радват! Така де ще се подпомогне икономиката и фирмите./ако нямам фирми бързо ще спретна няколко щом е за идеята! / :D Моите разбира се. Да не си помисли за други. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"И аз съм съгласна с jelenski - нищо страшно няма в това малко да се вдигне дефицита"А сигурен ли си, че ще разбереш в чии джобове ще влазят 90% от парите набавени по този начин??!?.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още