IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ не може да покрие пенсиите със собствени приходи

Неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация свежда до критично ниво възможността на института да изпълни ангажиментите към осигурените

20:44 | 13.08.13 г. 23
НОИ не може да покрие пенсиите със собствени приходи

Застрашена е не само дълготрайната финансова стабилност, но и възможността за финансиране на сегашните сравнително ниски пенсии, сочи анализ на НОИ за държавното обществено осигуряване за 2012 година.

В него се посочва, че способността на системата да покрива със собствени приходи поетите ангажименти към бенефициентите на държавното обществено осигуряване е сведена до критично ниво.

Причините са неблагоприятната демографска и социално-икономическа ситуация в страната, характеризираща се с намаляване броя на населението, относителното намаляване на работната сила и увеличаване дела на пенсионерите, ниско ниво на качествена заетост и висока безработица, недостатъчна събираемост на осигурителните приходи при значителна скрита икономика.

“При тези условия не само дълготрайната финансова стабилност е застрашена, но и възможността фонд “Пенсии” на ДОО да финансира дори сегашните сравнително ниски нива на адекватност на пенсиите за преобладаващата част от пенсионерите”, посочват от НОИ и допълват, че има необходимост от политики и мерки за постигането на финансова стабилизация и устойчивост на системата не само краткосрочно, но и в дългосрочен хоризонт.

Средният месечен размер на пенсията на пенсионер за 2012 г. е 271,21 лв. Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии през миналата година е 56,2 години. Мъжете средно са се пенсионирали на 56,5 години, а жените – на 55,8.

Запазва се тенденцията средният основен месечен размер на пенсията при мъжете (349,27лв.) да е значително по-голям от този на жените (202,33 лв.). Причините са, че  в размера на пенсиите се отразяват по-ниските трудови и осигурителни доходи на жените, по-ниските индивидуални коефициенти, както и по-ниският среден осигурителен стаж на жените.

Мъжете имат по-висок осигурителен доход от жените, защото работят предимно в по-тежки условия при първа и при втора категория труд или в икономически дейности с по-високо заплащане на труда, по-често заемат ръководни длъжности в стопанския сектор или в институциите и органите за управление на държавата, получават по-високо заплащане в сравнение с жените, не отсъстват от работа поради грижи за членове на семейството, стереотипно считано за задължение на жените.

Същевременно се запазва тенденцията продължителността на получаване на пенсия при жените да е по-голяма от тази при мъжете. Жените получават пенсия 23,7 години, а мъжете 18,0 години, или с 5,7 години по-кратко. През 2012 г. средната продължителност на получаване на една пенсия е 20,8 години.

В сравнение с 2011 г., общият брой на пенсионерите за 2012 г. бележи намаляване. Към 31 декември 2012 г. те наброяват 2 208 446, което е с 0,8%, или с 18 619 по-малко спрямо броя им през 2011 г.

При получаващите лични пенсии военнослужещи, офицери, сержанти и др. по специален режим на пенсиониране се наблюдава ръст с 0,5%. Към 31 декември 2012 г. техният брой е  89 155, или с 448 повече от предходната година. Средната пенсия на работещите в силовите ведомства е 467.61 лева.

Отново се констатира увеличение на общия брой на пенсионерите с лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване в сравнение с 2011 г. като ръстът е с 1,5%.

Средният размер на паричното обезщетение за безработица през 2012 г. е 257,35 лв. Най-много са безработните с осигурителен стаж до 3 години -  30 114 или 25,6%.  Това показва, че липсата на професионален опит се оказва сериозна трудност при намирането на работа и в същото време увеличава риска от оставане без работа.

Другата рискова група са хората с много стаж, които трудно се преквалифицират и трудно намират нова работа. Регистрираните безработни с право на обезщетение със стаж над 25 години са 25 037 или 21,3 %.

По данни на Агенцията по заетостта средногодишният брой на регистрираните безработни лица
се е увеличил в сравнение с предходната година и през 2012 г. те са 364 536. Ръстът е с 9,6%. По-висок дял на безработните жени спрямо безработните мъже отново е факт. 

Средното обезщетение за бременност и раждане е 388,12 лв. и се е понижило с 2,45 лв. спрямо предходната година.

Средното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството, карантина, нетрудови злополуки и др. за миналата година. е 144,64 лв.

Смъртните трудови злополуки са 96, а довелите до инвалидност – 40. Загубените календарни дни от трудови злополуки са общо 199 886.

Още новини от България можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
kostadin.sabev
преди 10 години
докато в тази държава се краде и се води фалшива полтика обслужваща определен кръг хора никога няма да има съравдливост. едни ще работят като роби, а *** ще живеят на гърба на честните и без защитни хора. няма да има справедливо пенсониране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Епа това дето го искаш няма да стане, докато Западът плаща, за да сме с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Ами стягай. Само че аз не искам да живея като бял *** в германия, а като господар на трудът и собствеността си в своето Отечество.Като е така в западният свят - той да го д.ха. Крйно време е да си дигнем дирниците и да си направим държавата нормална... т.е. или капитализъм за всички, или социализъм за всички. И двете системи имат минуси и плюсове, но просто условията трябва да са равни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Не се пали Императоре, така е в целия Западен свят който бачка или прави легален бизнес го д...ха, и издържа фалшиви инвалиди, трайно безработни, бюрократи, политици и всички останали търтеи. Нали от там се учим и в БГ е така, но доста по-мизерно, по традиция. Всеки който има интелект на 12 годишен и по-висок и не е част от Богоизбраните 1% , след Нова Година ще се засели на Запад от някогашната Желязна завеса и ще заживее на соц. помощи. А ако все пак му писне да гледа идиотщините по ТВ-то и реши да прави нещо, има черен пазар на труда без данъци, осигуровки и т.н. идиотщини. Аз вече стягам куфарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Тези индивиди Императоре са основен електорат на някои партии, затова те инвестират в тях и ще продължават да го правят, докато финансовата пирамида, наречена за благозвучие пенсионно осигуряване не рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ми милиционерите и военните масово се пенсионират рано, после бачкат и взимат пенсии. Аре стига с тези привилегии и то за хора, които продукт не създават! А за инвалидите - не ми се коментира даже!Отделно ромове, обикновени *** и какви ли още не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Категориите труд, инвалидните пенсии все начини за точене.А на обикновения човек не му остава нищо друго освен да плаща и да се надява да доживее до пенсия. И както може да се сетите повечето дето имат възможност спират да плащат (или плащат минималното), щото просто виждат, че няма никъв смисъл да се дават едни пари за Бог да прости.Резултата е този и ще продължи да се влошава, щото няма т.н. политическа воля да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Те дръпат общата пенсионна възраст надолу.Според мен Ушев трябва да служи в Ушевото до 50 години, а после около 8 години да си дослужва като селски пъдар, от каквито има голяма необходимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Да, това е другото. Не стига че плащаме заплати на ордите абсолютно безполезни чиновници и ушеви прасета, ами и осигуровки не плащаме... да не говорим, че вторите се пенсионират с едва прошарени коси и с една торба пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 16
bgMan
преди 10 години
Всички им го казваха но въпреки всичко те решиха да увеличат пенсиите на 2 милиона пенсионери с жалките 20 лева. После Дянков им виновен, ГЕРБ им виновен, Брюксел им виновен, банките дето отпускат кредити им виновни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още