IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Системата може да рухне като пясъчна кула всеки момент

08:39 | 16.08.13 г. 24
Автор - снимка
Редактор
Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Две определения се въртят в главата ми, когато се замисля за т. нар. демографска картина - „трагично“ и „отчайващо“. Населението продължава да се топи с бързи темпове, раждаемостта намалява, емиграцията се засилва, а по темпове на застаряване на населението България е сред лидерите в света.

Единственият път за решаване на проблемите е пълна промяна, т. е. реформи. Реформи, чакани вече над 2 десетилетия, но които никой не поиска да осъществи. „Изградиха“ се социално-икономически системи, които могат всеки момент да рухнат като пясъчни кули, да не кажем, че вече са рухнали, но се крепят на магия може би.

Отново иде реч за пенсионно-осигурителната система. От демографската ситуация можем да си направим няколко извода: числеността на работната сила оттук насетне непрекъснато ще намалява, а разходите за пенсии (също и за здравеопазване, но това е друга тема) ще растат.

Само за тази година се очаква дефицитът в системата на общественото осигуряване да надвиши 1,7 млрд. лева и дупката няма как да стане по-малка. Тя ще продължи да се разширява, тъй като ще се увеличават хората, които не плащат пенсионни (респективно – и здравни) вноски – дали защото са напуснали страната и се осигуряват някъде другаде, дали защото не успяват да намерят работа и просто нямат финансовата възможност да го правят, когато не ги осигурява държавата (т. е. - когато имат регистрация в бюро по труда), или защото просто не желаят, тъй като не виждат смисъла и ползите от това, и се „крият“ в „сивия“ сектор на икономиката.

Националният осигурителен институт (НОИ) предупреди в доклада за държавното обществено осигуряване за 2012 г., че и в момента се затруднява със собствени средства да изплаща пенсиите, а в дългосрочен план подчерта необходимостта от политики и мерки за постигането на финансова стабилизация и устойчивост на системата.

Същевременно прогнозите сочат, че населението на страната ще продължи да се топи и към 2020 г. вече ще е под 7 млн. души заради застаряването, по-високата смъртност, ниската раждаемост и емиграцията.

Данните на националната статистика показват, че трудоспособното население е намаляло с 20 хил. души само през миналата година, а децата под 15 години – т. е. бъдещата трудова сила, вече е под 1 млн. души. Учени от Българската академия на науките (БАН) дори прогнозираха, че към 2020 г. работната сила може да се свие до под 3 млн. души.

Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Като се замислиш, нашите военни лижат *** на НАТО. Нато са най-големите терористи и ние с тях!В моя край на всички военни пенсионери им намериха работа из службички държавни, пенсионирани полицаи станаха охрана и хем пенсия вземат, хем работни места заемат!После, БСП как няма да има електорат! Ето го електората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 1
narod
преди 10 години
Основният проблем на Държавно общественото осигуряване е пенсионирването на военни и полицаи, те се пенсионират на 45-50 год взимат много големи пенсии от 500-770 лева за нашият стандарт и понеже са отпочинати и здрави ги взимат минимум 30 години, така пари за другите няма, въпреки че останалото население влага и работи в тази държава минимум 40 год, много просто: намалете военните, премахнете им поне част от привилегиете и ще има пари за пенсии и за другите работещи хора в тази държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Това, което се случва е обезпокоително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
izvestnia
преди 10 години
В статията е описано много добре, 3 са основните проблеми на ДОО(Държавно обществено осигуряване): Ниска ръждаемост, сива икономика, все повече хора в чужбина...На въпроса, защо не се ккопира пенсионната система на работеща такава в развита държава: Отговора е, че вече е направено: 3 стълбова пенсионна система, която е в почти цяла Европа!!! Ниска доходност на ДЗПО(Допълнително задължително пенсионно осигуряване)??? Кои години гледате на ниска доходност?- 2008 или 2011??? 2008г.- Световна икономическа криза, 2011г.- Дълговата криза, следствие на предишната!!! Кое дружество от общо 9 за БГ гледате, че е отчело ниска доходност и за какъв период??? Какъв ще е този влог, който дава доходност над инфлацията? Аз лично не познавам банков инструмент, който да дава гарантирано в дългосрочен план доходност над инфлацията!!! А на въпроса защо да се осигуряват, отговора е, че са длъжни по закон. Има си нормативно установена рамка, избора обаче къде си е индивидуален!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
gabarduk
преди 10 години
за никого не е тайна пенсиите които се получават са толкова смешни че зимата и за ток не стигат.ако някой помисли че ако се осигурява на макс за да може след време да получи макс пенсия за да съществува то бързо ще се усети че парите за такива осигуровки ако ги вложи на влог ще спечели в пъти повече.няма никакъв смисъл освен ако не си държавен служител разбира се и друг да ти плати осигуровките.затова много хора всячески се стремят да плащат минимума или в по добрия случай - нищо.защото това са ГРЕШНИ ПАРИ. затова има хора които работят 9 месеца и хоп - борса и пак така и пак така докрай. други пък се възползват от програмите за заетост и всичко това с една цел - да не се плащат осигуровки. така е и така ще бъде докато нещо не се промени.няма пари? ще увеличат годините за пенсиониране? че то и без това голям процент плащат осигуровки а така и не доживявят да получат пенсия.като управляващите се неспособни толкова ли е трудно да се копира пенсионна система от друга страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 2
stanislavr
преди 10 години
А защо да се осигуряват, като по цял ден им наливат в главата, че за тях пари за пенсии няма да има. Това важи и за теб, и за мен. С кой размер памперс трябва да ходя на работа на 75-годишна възраст, че да пукна при битова злополука по стълбите или в асансьора. И къде ще ми отидат париците? На 75 кой ще ти даде заплата за 35-годишен? Куку или Пипе ще сме на тая възраст? Всичко си има граници на търпимост - тук жителят е мног прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Дали трябва да си спомним какво се случи с пенсионните и здравните фондове по време на деноминацията около 1997-1999 г. ? Дали нямаше деноминиране на натрупаните в тях средства и сега за пенсии се разчита изцяло на настоящите вноски, а и те не достигат ??Да кажем нещо и за отрицателната доходност на фондовете от "втория стълб" ....А за ширещите се злоупотреби от всякакъв вид .... думата има прокуратурата .... (това е метафора !)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 10 години
Родителите им може да са работили, но не са се осигурявали - масово никой не се осигурява, понеже тук е държавата на тарикатите, а после рИват, че са им ниски пенсиите и тъпите правителства винаги се грижат за "най-слабите", от които 90% са ***, лъжци и неплащали осигурителни вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 8
Императорът
преди 10 години
Още по-страшното е, че 60-65-годишни хора, кибичещи с последни сили на работните си места, не позволяват на младите да заемат същите... заради туй младите бягат, а когато дрътите пукнат - какво ще стане? От емигриралите се връщат единици !!!Аз мисля: пенсионната възраст да се намали на 58 години - всички по-възрастни да се изчушкат и да си гледат старините и да си вземат пенсийката - а младите да им седнат на местата, вместо да вдигат куфарите.Пари за пенсии има - по-долу обясних откъде. Например само спирането на хъхряшките помощи ще позволи пенсиите на ВСИЧКИ пенсионери да се увеличат с около 130 кинта !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
Rastaman
преди 10 години
Ситуацията със задължителното пенсионно осигуряване в повечето страни по света където се прилага по такъв модел никак не е розова т.е. проблемът не е само български.Първо преди 10ина години специалисти в тази област ми показаха трендове за тенденциите и състоянието на задължителното пенсионно осигуряване за развитите западноевропейски страни.От графиките се виждаше, че сумите които се изплащат на пенсионно осигурените лица намалят и падат поне със 2% на годишна база по отношение на необходимите им средства за покриване на лични разходи..Второ- пример за обратното на това в Бг как са се управлявали средствата в Сингапурският пенсионен фонд.Преди 13 години в далечната азиатска държавица Сингапур се проведе референдум за това да ли да се намалят осигурителните вноски.Причината за допитването до жителите на Сингапур бе факта, че средствата акумулирани във ЦПФ поради умелото управление на парите.Те можеха да си позволят дори да направят вноските нулеви.Де да се случваше това и в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още