IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Системата може да рухне като пясъчна кула всеки момент

08:39 | 16.08.13 г. 24
Автор - снимка
Редактор
Пенсионно-осигурителната система - бомба с блокиран часовников механизъм

Две определения се въртят в главата ми, когато се замисля за т. нар. демографска картина - „трагично“ и „отчайващо“. Населението продължава да се топи с бързи темпове, раждаемостта намалява, емиграцията се засилва, а по темпове на застаряване на населението България е сред лидерите в света.

Единственият път за решаване на проблемите е пълна промяна, т. е. реформи. Реформи, чакани вече над 2 десетилетия, но които никой не поиска да осъществи. „Изградиха“ се социално-икономически системи, които могат всеки момент да рухнат като пясъчни кули, да не кажем, че вече са рухнали, но се крепят на магия може би.

Отново иде реч за пенсионно-осигурителната система. От демографската ситуация можем да си направим няколко извода: числеността на работната сила оттук насетне непрекъснато ще намалява, а разходите за пенсии (също и за здравеопазване, но това е друга тема) ще растат.

Само за тази година се очаква дефицитът в системата на общественото осигуряване да надвиши 1,7 млрд. лева и дупката няма как да стане по-малка. Тя ще продължи да се разширява, тъй като ще се увеличават хората, които не плащат пенсионни (респективно – и здравни) вноски – дали защото са напуснали страната и се осигуряват някъде другаде, дали защото не успяват да намерят работа и просто нямат финансовата възможност да го правят, когато не ги осигурява държавата (т. е. - когато имат регистрация в бюро по труда), или защото просто не желаят, тъй като не виждат смисъла и ползите от това, и се „крият“ в „сивия“ сектор на икономиката.

Националният осигурителен институт (НОИ) предупреди в доклада за държавното обществено осигуряване за 2012 г., че и в момента се затруднява със собствени средства да изплаща пенсиите, а в дългосрочен план подчерта необходимостта от политики и мерки за постигането на финансова стабилизация и устойчивост на системата.

Същевременно прогнозите сочат, че населението на страната ще продължи да се топи и към 2020 г. вече ще е под 7 млн. души заради застаряването, по-високата смъртност, ниската раждаемост и емиграцията.

Данните на националната статистика показват, че трудоспособното население е намаляло с 20 хил. души само през миналата година, а децата под 15 години – т. е. бъдещата трудова сила, вече е под 1 млн. души. Учени от Българската академия на науките (БАН) дори прогнозираха, че към 2020 г. работната сила може да се свие до под 3 млн. души.

Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още