IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Повечето хора, които се пенсионират в системите на МВР и на Министерство на отбраната, и сега продължават да работят. Но има варианти системата да се направи справедлива и предвидима, защото именно липсата на предвидимост е голям проблем.

Осигуровките ще запазят равнището си догодина, както се залага в проектобюджета?

В тази икономическа ситуация мисля, че по-важно е да има увеличение на максималния осигурителен доход, което е предвидено в този проектобюджет, а не на осигуровките. Но в дългосрочен план осигуровките трябва да растат, за да поддържат пенсионната система.

Каква е визията ви за нова политика по доходите?

Доходите в България задължително трябва да растат. И не съм съгласен, че това трябва да се свързва само с производителността на труда, както става в последните години. Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор.

Какви са идеите ви във връзка с почасовото заплащане у нас?

Това е система, която позволява по-гъвкави решения и за работещи, и за работодатели. Теоретично и в момента съществува почасовото заплащане, но на практика, който се е опитал да тръгне по този път, е видял, че има проблеми. Има нерешени въпроси, свързани със социалното осигуряване и други. Но от началото на следващата година ще започнем да разработваме различни варианти за развиване на почасовото заплащане. Един от тях е ваучерната система, която съществува в доста европейски страни за почасова работа, която се финансира от държавата и от работодателя.

Каква е прогнозата ви за развитието на безработицата в страната?

През октомври безработицата беше 10,7% - налице е повишение на месечна база, но пък намаление на годишна. Така че, ако можем да говорим за минимално оживление на икономиката, то безработицата ще намалява макар и с бавни темпове.

Големият проблем е младежката безработица, където трябва да се концентрират усилията. Сама по себе си вече действащата инициатива „Гаранция за младежта” не е достатъчна и там може да се похарчат пари без резултат.

Предстои да прегледаме и всички трудови и социални програми за тяхната ефективност. Социалната сфера обаче не може да създава работни места и богатство за икономиката, тя има за цел да дава сигурност на хора, които нямат възможност за пълноценно включване на пазара на труда, но не можем да очакваме завишение на ресурса. Около 1 млрд. лева национални средства годишно отиват за социалната система и заетостта, малко повече са европейските средства. И ако приемем, че това е ресурсът, то трябва да търсим максимален резултат с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 3 rate down comment 1
StefanL
преди 9 години
да ви е честит еврогеиският съюз за 8 години в Ес България е с 1,5 милиона бедни под прага на бедноста от 5 милионна българи. Още 8 години ще чакаме и ще става още по зле гопода европеци от еврогеиският-швестерски съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Дори по номинал БВП на български работник е 17 700 долара срещу 90 000 на германски работник. Разликата е 5 пъти. 29 евро разделено на 5, е 5,8. 5,8 евро на час трябва да е разхода на работодателите средно за труд на час, за работник на час. ТОЛКОВА ЛИ СА РАЗХОДИТЕ?? И те са малки, но ще се съобразим с производството на бизнеса - което зависи от инвестиции, общото потребление, алчност и некадърност.Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Социална държава има до 1965 година и в соца и на запад, и дългове няма. Когато почва моделът на Фридман, тогава стават дълговете. Когато не се увеличават заплатите, а се разчита на кредити да предвижват растежа, инвестициите и потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
администрацията ни е равна на естонската - 1,9% от популацията, на германците е 3,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Ляво - е защитата на нисшата класа от домогванията на висшата класа. Дясното - е защита на висшата класа от домогванията на нисшата класа. Живков и живковистите бяха и постъпиха дясно. Дания е лява държава, като се види възможността за образование, здраве, и пенсиониране за нисшата класа. И Дания има добра икономика, с положителен търговски баланс и дълг около 50% от БВП. Чили, САЩ, Полша, имат отрицателен търговски баланс, Чили има огромни ресурси А ОЩЕ ОТ ПИНОЧЕТ ИМА ОТРИЦАТЕЛЕН БАЛАНС. САЩ при републиканците, които намалят данъците и угодничат повече на висшата класа, при републиканците правят повече дълг и по-голям търговски дефицит. . При десните е стремеж повече пари да остават във висшата класа и по-малко в нишата класа. Вярно е, че левите изхарчват повече пари за държава, а десните по-малко. Но събираемостта на данъци и растежа се влошават при десните, и те изхарчват готовото натрупано от левите, както Герб изпраскаха резерва и пари от здравната каса плюс булгартабак, а сега искат и от БДЖ да харчат готови пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Господин Калфин политическите проститут-ки в сегашно време са най омразната част от обществото! Вие за съжаление принадлежите към този вид политици с агент Гоце. За да влезете в власта сте съгласен да членувате и в ДПС . Осладиха ви се двата мандата като евродепутат при които гушкахте по 30 000 евро месечно. Това обаче се отрази на теглото ви но не и на манталитета ви! Влязахте с големи сомпоси в парламента подкрепени от леви избиратели и за да можете да се задържите на власт се прегърнахте с най-омразната партия на Бъл.парламент ГЕРБ защото знаете че ако отидем на нови парламентарни избори вас вече няма да ви има в парламента. Едва ли вече някой от левите избиратели с чиито глас успяхте да влезете в парламента вече ще гласува за вас. Сега сте влезли в ролята на доброто ченге което само иска но никой не го отразява. Това са сцени от большои театър който показват вашата немощ в това управление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Раздутият апарат в Гърция бе само част от по-големия проблем с липсата на адекватна регулативна рамка, един модел наложен през 80-те и стриктно следван от всички правителства след това. Наистина имаше trickle, както му казват американците. Алчността на големите корпорации се разпростря и над обикновените хора, които теглеха ли теглеха евтини пари, докато балонът накрая се пръсна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Вдигането на МРЗ обрича провинцията на безработица и на феодализъм.. щото малкото работодатели там са местните феодали. Друг никой не иска да създава бизнес. Виж София ще е доволна от едно ново вдигане на МРЗ .. още нови имигранти от провинцията ще дойдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Когато на власт дойдат двете Маи ще почнем да се пооправяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още