IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Повечето хора, които се пенсионират в системите на МВР и на Министерство на отбраната, и сега продължават да работят. Но има варианти системата да се направи справедлива и предвидима, защото именно липсата на предвидимост е голям проблем.

Осигуровките ще запазят равнището си догодина, както се залага в проектобюджета?

В тази икономическа ситуация мисля, че по-важно е да има увеличение на максималния осигурителен доход, което е предвидено в този проектобюджет, а не на осигуровките. Но в дългосрочен план осигуровките трябва да растат, за да поддържат пенсионната система.

Каква е визията ви за нова политика по доходите?

Доходите в България задължително трябва да растат. И не съм съгласен, че това трябва да се свързва само с производителността на труда, както става в последните години. Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор.

Какви са идеите ви във връзка с почасовото заплащане у нас?

Това е система, която позволява по-гъвкави решения и за работещи, и за работодатели. Теоретично и в момента съществува почасовото заплащане, но на практика, който се е опитал да тръгне по този път, е видял, че има проблеми. Има нерешени въпроси, свързани със социалното осигуряване и други. Но от началото на следващата година ще започнем да разработваме различни варианти за развиване на почасовото заплащане. Един от тях е ваучерната система, която съществува в доста европейски страни за почасова работа, която се финансира от държавата и от работодателя.

Каква е прогнозата ви за развитието на безработицата в страната?

През октомври безработицата беше 10,7% - налице е повишение на месечна база, но пък намаление на годишна. Така че, ако можем да говорим за минимално оживление на икономиката, то безработицата ще намалява макар и с бавни темпове.

Големият проблем е младежката безработица, където трябва да се концентрират усилията. Сама по себе си вече действащата инициатива „Гаранция за младежта” не е достатъчна и там може да се похарчат пари без резултат.

Предстои да прегледаме и всички трудови и социални програми за тяхната ефективност. Социалната сфера обаче не може да създава работни места и богатство за икономиката, тя има за цел да дава сигурност на хора, които нямат възможност за пълноценно включване на пазара на труда, но не можем да очакваме завишение на ресурса. Около 1 млрд. лева национални средства годишно отиват за социалната система и заетостта, малко повече са европейските средства. И ако приемем, че това е ресурсът, то трябва да търсим максимален резултат с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Когато на власт дойдат двете Маи ще почнем да се пооправяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Очевидно е така и ще продължават да ни влачат все и все към несъстоятелност. Защо сме бедни - заради тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 6
cokrat1
преди 9 години
Много ме е яд,че икономистите на ГЕРБ са все от типа на Дянков...не знаят как да предизвикат растеж на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
Именно, защото синдикатите в България са предимно в държавните предприятия....държавата трябва да помага на над 80% онеправданите и отникъде виждащи помощ заети лица на ТД и пенсионерите с много ниски доходи. Не съм фен на Калфин...но, това което се опитва да направи заслужава адмирации!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
А и доходи за съжаления не стават с нормативни актове а с силна икономика . И Гърция е точно пример за това - кат назначих 55 % от работната ръка в държавни сектор резултата е фалит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 9 години
Погледни структурата на фирмите в бг и отново пиши за синдикати ! Синдикатите в бг са в държавните предприятия защото така лесно си осигуряват живуркането и не лошия стандарт на живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
Цитат /едно към едно/от един друг форум за днешните протести в Гърция...В Гърция и при частното има синдикати ?! ... Тук "чЕсния чАсник" синдикат не търпи, а за стачка не е и чувал ... Имаме някакво гигантско разминаване с ЕС в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Юристе, я прочети нещо за капитализма в Англия през 19 век/чети ранните Маркс и Енгелс/.....и ще видиш доста...ама доста сходни неща с нашата действителност сега!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
В голяма грешка си "брато"....я, виж скандинавските страни....там си е почти социализъм/комунизъм в чист вид!!! Реставрация може да има само в твоята да не кажа каква глава!!! Тук ние си имаме див...див...див...капитализъм!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 9 години
27- Безсмислено е да се спори с хора, които нямат базисен бекграунд за това, което им обяснявате. Както виждам, някои искат реставрация на събитията от 09.09.1944г. Винаги е имало и винаги ще има такива хора ""Ако на 20 години не си комунист нямаш сърце, ако след 20 години все още си комунист, значи нямаш мозък":)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още