IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Повечето хора, които се пенсионират в системите на МВР и на Министерство на отбраната, и сега продължават да работят. Но има варианти системата да се направи справедлива и предвидима, защото именно липсата на предвидимост е голям проблем.

Осигуровките ще запазят равнището си догодина, както се залага в проектобюджета?

В тази икономическа ситуация мисля, че по-важно е да има увеличение на максималния осигурителен доход, което е предвидено в този проектобюджет, а не на осигуровките. Но в дългосрочен план осигуровките трябва да растат, за да поддържат пенсионната система.

Каква е визията ви за нова политика по доходите?

Доходите в България задължително трябва да растат. И не съм съгласен, че това трябва да се свързва само с производителността на труда, както става в последните години. Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор.

Какви са идеите ви във връзка с почасовото заплащане у нас?

Това е система, която позволява по-гъвкави решения и за работещи, и за работодатели. Теоретично и в момента съществува почасовото заплащане, но на практика, който се е опитал да тръгне по този път, е видял, че има проблеми. Има нерешени въпроси, свързани със социалното осигуряване и други. Но от началото на следващата година ще започнем да разработваме различни варианти за развиване на почасовото заплащане. Един от тях е ваучерната система, която съществува в доста европейски страни за почасова работа, която се финансира от държавата и от работодателя.

Каква е прогнозата ви за развитието на безработицата в страната?

През октомври безработицата беше 10,7% - налице е повишение на месечна база, но пък намаление на годишна. Така че, ако можем да говорим за минимално оживление на икономиката, то безработицата ще намалява макар и с бавни темпове.

Големият проблем е младежката безработица, където трябва да се концентрират усилията. Сама по себе си вече действащата инициатива „Гаранция за младежта” не е достатъчна и там може да се похарчат пари без резултат.

Предстои да прегледаме и всички трудови и социални програми за тяхната ефективност. Социалната сфера обаче не може да създава работни места и богатство за икономиката, тя има за цел да дава сигурност на хора, които нямат възможност за пълноценно включване на пазара на труда, но не можем да очакваме завишение на ресурса. Около 1 млрд. лева национални средства годишно отиват за социалната система и заетостта, малко повече са европейските средства. И ако приемем, че това е ресурсът, то трябва да търсим максимален резултат с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
не си запознат с реалността :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 10
cokrat1
преди 9 години
Абе пич не ми обяснявай две + две колко е. Всичко ми е ясно ...така че си задръж съветите за някой друг... Нали, не искаш да кажеш, че имаме почти 300 000 нарушители...щото това което пишеш е нарушение на закон...Другото, което ако успеят заедно с профсъюзите да направят , е затвор за неплащане на реални осигуровки!!! Ха, дано стане...ама аз не съм много сигурен, че ще удържат фронта профсъюзите и НОИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
Вярно че дупките са преднамерен политически (четвърт вековен) театър за предстояща драма в близко бъдеще но напрежението расте неудържимо и вече сме на прага на много кърваво решение, което само *** не го виждат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
nesduhan_trader
преди 9 години
Трябва не да увеличаваме със закон доходите, а да създадем такива условия, основани на свободния пазар, които да доведат по естествен път до увеличаване на благосъстоянието, защото последното е функция на икономиката и не може с едно административно решение да се поправи разбитото стопанство, като с вълшебна пръчица. Конкретно увеличаването на МРЗ ще бъде от полза само на арнмията бюрократи и писарушки, които и без това унищожават държавата, заради хиепртрофиралия и хиперкорумпирания държавен апарат. Основните губещи ще са бизнеса, който и без това издъхва, но и безработните - азбучна истина е че увеличаването на МРЗ води до увеличаване и на безработицата. С една дума г-н Калфин се бори за охранената прослойка от номенклатурчици, връзкари, за кооито и са запазени топлите държавни синекурни службици. Ако проследите и другите му идеи ще видите, че имат същата насоченост. Не да им увеличаваме заплатите - половината администрация трябва да съкратим!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Дупките се оставят съвсем преднамерено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
моделът ни е тотално сбъркан, левите ни са откровени леваци а десните ни са пладнешки обирджий..просто всички са наследници на БКП..за това и професионалните ни фондове никога няма да бъдат готови да плащат пенсий на категорийните, защото просто никога нищо не са внасяли в тях. Дори и да препишем нечий чужд, авангарден икономически модел, пак ще бъде тотално изопачен и деформиран заради болните амбиций на хора с болни мозъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Колегата от пост 6 ви го е казал в кратце, *** никой не ви е крив , че не познавате нормативната база . Ограмотете се малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 9 години
:) Пич според теб колко от тия 300 хил. люде ДЕЙСТВИТЕЛНО получават МРЗ ? Та да обесня за семплите орица : Осигуряването е на МОД независимо дали се водиш на МРЗ или не . Облагането обаче с ДДФЛ е върху заплатата по ТД . Демек - ако си Управител и се водиш на МРЗ а се осигуряваш на МОД от 1000 лв. данък , а който плащаш е върху МРЗ намалена с личните ти осигуровки - демек почти не плащаш 10 % данък . Ей заради това МРЗ е важна за бюджета - кат я вдигат вдигат базата за облагане с ДДФЛ . Та стана ли ти ясно или не вдяваш за кво ти хортувам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
cokrat1
преди 9 години
Пич..сори...абе, има значение и за тия 300 000 човека бе човече!!!! не пиши глупости!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 9 години
Има значение основно за държавния бюджета . МРЗ се коригира кажи речи ежегодно и не виждам някакъв кой знае ефект от това . Обаче ако продължат да падат лихвите по депозитите нещата ще изглеждат по друг начин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още