IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Не се отказвам от ръст на минималната заплата от догодина

Не е сериозно да замразим пенсионната възраст за още една година, предстоят дебати за стъпката, каза вицепремиерът и социален министър за Investor.bg

08:15 | 27.11.14 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. <em>Снимка: БТА</em></p>

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин за социалната политика пред Investor.bg. Снимка: БТА

Повечето хора, които се пенсионират в системите на МВР и на Министерство на отбраната, и сега продължават да работят. Но има варианти системата да се направи справедлива и предвидима, защото именно липсата на предвидимост е голям проблем.

Осигуровките ще запазят равнището си догодина, както се залага в проектобюджета?

В тази икономическа ситуация мисля, че по-важно е да има увеличение на максималния осигурителен доход, което е предвидено в този проектобюджет, а не на осигуровките. Но в дългосрочен план осигуровките трябва да растат, за да поддържат пенсионната система.

Каква е визията ви за нова политика по доходите?

Доходите в България задължително трябва да растат. И не съм съгласен, че това трябва да се свързва само с производителността на труда, както става в последните години. Убедихме се, че не можем да развиваме икономика, базирана на ниски доходи. Така че всички мерки за увеличаване на доходите трябва да се стимулират, като водещ трябва да бъде частният сектор.

Какви са идеите ви във връзка с почасовото заплащане у нас?

Това е система, която позволява по-гъвкави решения и за работещи, и за работодатели. Теоретично и в момента съществува почасовото заплащане, но на практика, който се е опитал да тръгне по този път, е видял, че има проблеми. Има нерешени въпроси, свързани със социалното осигуряване и други. Но от началото на следващата година ще започнем да разработваме различни варианти за развиване на почасовото заплащане. Един от тях е ваучерната система, която съществува в доста европейски страни за почасова работа, която се финансира от държавата и от работодателя.

Каква е прогнозата ви за развитието на безработицата в страната?

През октомври безработицата беше 10,7% - налице е повишение на месечна база, но пък намаление на годишна. Така че, ако можем да говорим за минимално оживление на икономиката, то безработицата ще намалява макар и с бавни темпове.

Големият проблем е младежката безработица, където трябва да се концентрират усилията. Сама по себе си вече действащата инициатива „Гаранция за младежта” не е достатъчна и там може да се похарчат пари без резултат.

Предстои да прегледаме и всички трудови и социални програми за тяхната ефективност. Социалната сфера обаче не може да създава работни места и богатство за икономиката, тя има за цел да дава сигурност на хора, които нямат възможност за пълноценно включване на пазара на труда, но не можем да очакваме завишение на ресурса. Около 1 млрд. лева национални средства годишно отиват за социалната система и заетостта, малко повече са европейските средства. И ако приемем, че това е ресурсът, то трябва да търсим максимален резултат с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Я си спомни ситуацията преди 2008 година ! Доходите се повишаваха и изедниците плащаха все повече..що така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 3
cokrat1
преди 9 години
Не съм съгласен с това мнение...пари в държавата има предостатъчно...но "чорбаджиите изедници" не щат да плащат по-високи доходи доброволно "посмъртно"...ей затова трябва "гръцки вариант"...но няма го човека-водач да повече онеправданите ...Още чакаме да се появи!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 8
supertrader
преди 9 години
Как се оправят доходите ! Трябва да се оправи потреблението и да се обърне дефлацията в инфлация и доходите ще почнат да се повишават като се работи. С лозунги и прицелване в следствието от проблема НИЩО не се оправя и ситуацията остава без промяна. По лошо тези дейстия имат НЕГАТИВЕН ефект, защото едно повишаване на мин.заплата означава повече пари внасяни от работодателите за осигуровки в бюджета и още повече ги притиска да свият работата-бизнеса който в момента не е никак доходоносен - ПРИЧИНА - ДЕФЛАЦИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
пич/..о, какво като са... професионалисти по дадена материя офлайн, ...трябват хора които да поведат "хорото" срещу ниските доходи...защото това е най-големия проблем в държавата. Ако не си съгласен с това ...определено заслужаваш да бъдеш наричан "куку".... Нужна е сериозна промяна в доходите...не обяснения, пояснения и т.н....от професионалисти-експерти които обясняват, поясняват как не можело да стане и т.н...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
cokrat1
преди 9 години
срив във връзката...пояснение...истинския проблем тук е, че няма кой да поведе всичките хора с ниски доходи...ааааа, иначе пари в държавата има предостатъчно за всички!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
cokrat1
преди 9 години
пич/..о - гледай телевизия довечера да видиш какво става в Гърция...дай боже скоро да се събудят и тук всички с ниски доходи/истинския прпоблем туке,...ей тогава ще видиш ..кон боб яде ли...тогава ти ще търсиш къде да се скриеш с твоите разбирания за истинските неща от живота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
Видно е, че в този форум вирее квазикомпетентността , а лицата, които са реалните професионалисти по дадена материя офлайн, се считат за " куку"...Ако се продължава с такава умишлена профанизация на нещата, нищо чудно утре лица, които черпят знанията си предимно от уикипедия и на всеки професионален аргумент противопоставят аргумента:"..Абе пич не ми обяснявай две + две колко е...", да започнат да пишат и нови макро и микро псевдоикономически теории и да ги разпространяват във българските форуми като най-иновативните :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Аз също съм свързан с тая материя....само се надявам тая година профсъюзите и НОИ да успеят да наложат наказанието ЗАТВОР за неплащане на реални осигуровки!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
ъ , нямам такива претенции , просто това работа и затова си позволявам да го коментирам за разлика от повечето който не правят и не знаят разликата между МОД и МРЗ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 8
cokrat1
преди 9 години
Да бе да...а, ти седиш на орбита някаде в пространството и имаш поглед над цялата действителност в БГ...такива се наричат КУКУ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още