IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пазара на жилища - (без) оптимизъм

Активни на пазара са купувачите със собствени средства, които поемат премерени рискове. Позитивните индикации обаче едва ли ще се превърнат в тенденции скоро

08:21 | 06.08.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръстовете, отчитани при запитванията, огледите и сделките в последно време, едва ли ще имат своето отражение и при цените.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

Ръстовете, отчитани при запитванията, огледите и сделките в последно време, едва ли ще имат своето отражение и при цените. Снимка: Investor.bg

Вече повече от година агенции за недвижими имоти, банки, кредитни консултанти и други участници на пазара на имоти говорят за възстановяване. Плахо се възстановява интересът към пазара, увеличават се запитванията за жилищни кредити, нарастват огледите в сравнение с най-тежките, кризисни години за пазара, както и сделките.

От докладите на агенции и кредитори обаче се вижда една обща тенденция – по-активни на пазара на жилищни имоти са хората, които имат някакви собствени средства и не са склонни да ползват кредит за повече от половината от стойността на сделката.

Обикновено кандидат-купувачите досега са отлагали сделка в изчакване на по-ниски цени и по-добри времена. Някои от тях вероятно са склонни да почакат още, за да видят развитието и на политическата криза, обхванала страната от няколко месеца насам.

Ръстовете, отчитани при запитванията, огледите и сделките в последно време, едва ли ще имат своето отражение и при цените, които продължават бавно, но устойчиво да се понижават на фона на високата безработица, свиващата се заетост, влошената демографска картина и продължаващата несигурност както за доходите, така и за икономиката на страната.

Т. е. отговорът на въпроса дали отчетеното най-вече в големите градове на страната оживление ще се превърне в трайна тенденция е по-скоро отрицателен. Очакванията са по-скоро цените да продължат да падат с бавни темпове (от порядъка на 2-5%), а сделките да се осъществяват най-вече от клиенти с достатъчно спестявания и по-добри перспективи пред финансите.

Може да се очаква и ръст на рефинансиранията предвид активността на банките в последните месеци, подобрените оферти и стремежът на кредитополучателите да намаляват задлъжнялостта си в несигурните времена.

Какво казва статистиката

След като през първото тримесечие на годината Агенцията по вписванията отчете 23% ръст на сделките с имоти, през второто повишението се забави до малко над 3%. Общо за полугодието ръстът е малко над 10 на сто.

Агенцията обаче не предоставя данни за отделните сегменти на пазара на имоти, което означава, че не е ясно каква част от това повишение се дължи на по-активния в последните години пазар на земеделски земи. Като индикация за активността на жилищния пазар биха могли да се приемат данните за София и големите градове, където също има известно повишение на сделките, но това е доста условен критерий.

Агенциите-посредници на пазара също съобщават за ръст, но данните им не могат да се приемат за представителни за цялата страна заради ограничения им периметър на дейност.

Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

23
rate up comment 24 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Ами казах го, не за да обидя някого. А затова, че много малко хора си плащат данъците от получените наеми. И обикновено тях ги наричат балъци, щото лесно се крие такъв доход.А иначе и аз съм против данъците - но против голямото ДДС, към големите подоходни данъци - щото макар и 10% към тях имаме и осигуровки, които са дефакто данъци. Реално сегашната ни данъчна система кара хората да не работят - наказва ги с данъци когато работят и ги поощрява като не работят и не използват имотите си. Че даже хора които са с много имоти, се водят социално слаби - щото се водели без доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 28 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Мик, защо не вземеш да се скреш?! Някакси да ти прави впечатление колко си самотен с това изказване, че тези които работят честно и плащат данъци са "балъци"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 26 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Не няма да имаме пари за инфраструктура, защото парите се разходват предимно по програми "пари на калпак".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 27 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Пак данъците ниски.... грам не разбирам тая история.И когато го купите накрая тоя апартамент, ще започнете да плащате "справедливо" новия данък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 12
mick
преди 10 години
Разбира се, че не може изведнъж да се направи данъка 1% от пазарната стойност, но може наистина да започне да се нормализира и в рамките на 5 години това да се случи - цените на имотите ще намерят нормални нива. А данъкът имоти почти ще се изравни с данъка върху годишния наем на такова жилище/ако годишния данък от жилище е 4000 лева - 400 лева данък/. В момента този данък се плаща само от балъците които го обявяват в данъчното ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 24 rate down comment 5
mick
преди 10 години
Имоти винаги е имало и ще има. Строителство също - даже и при 100 лева месечна заплата. Та затова казвам - не доходите ни са ниски, а цените на имотите са високи за нашите доходи. Това води до куп проблеми - калпава икономика, мизерия и скъпотия. При сегашната ситуация някой ако налее милиарди, да не мислите, че ще се поправи икономиката? Не, пак ще има имотен балон и когато парите спрат.. хората ще бъдат гладни и няма да има работа. Защото пак всичко ще отиде за бетон и внос. Защо да се произвежда нещо, след като тук себестойността е висока, независимо от ниските заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 26 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Няма смисъл да се вдига драстично данък сгради. Вдигат го всяка година с по 2-3 % тихомълком...и тези данъци не са ниски за нашия стандарт на живот, а има и огромно количество недостроени и изоставени сгради...покупката на имот на кредит е чисто самоубийство, а дори да имате достатъчно излишни пари, обикновен жилищен имот не е добра инвестиция......мнението ми не е препоръка, всеки да си прави сметката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
Аналогични са процесите и в Испания и в Португалия, не само при нас. Данъците само преразпределят средства. Високи данъци - сива икономика!Нищо не правенето с имот в удачен момент, може да се окаже златна инвестиция.*** пример - при мощни финансови турболенции съчетани с хипер инфлация напрамир, имота като стока, ще запази по-голяма себестойност. По същата логика, ако обложим инвестиционното злато с данък, част от хората, ще го обърнат в друг актив и действително ще има раздвижване на пазара на златото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Говоря за масовите жилищни имоти. Уникалните и курортни такива са друг случай и там може да има повече или по-малко спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
А иначе, относно имотите, логиката на прогреса е те да стават все по-достъпни (по-евтини). Както и всичко останало. И тази логика, въпреки всичката съпротива срещу нея, ще сработи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още