IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Корнишона" в Лондон - новата "апетитна хапка" за инвеститорите в имоти

Емблематичният небостъргач ще бъде продаден принудително заради прекомерните дългове на един от собствениците

12:38 | 25.04.14 г.
<p>
	Според експерти пазарната стойност на сградата е около 600 млн. паунда. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Според експерти пазарната стойност на сградата е около 600 млн. паунда. Снимка: Wikipedia

Една от емблематичните сгради в Лондонското Сити – небостъргачът Gherkin (Корнишона - бел. ред.), ще бъде продадена принудително заради огромните дългове на сегашните ѝ собственици, съобщава FT.

Сградата по дизайн на лорд Норман Фостър е собственост на IVG Immobilien, която наскоро се споразумя с кредиторите си и очаква процедурата по несъстоятелност да приключи през третото тримесечие на годината, и на компанията за дялов капитал Evans Randall. Собствениците притежават по 50% дял в небостъргача.

Gherkin вероятно ще бъде продаден след около 6 месеца. Кредиторите избраха Deloitte LLP да поеме контрола над сградата и да осъществи продажбата.

Сградата отвори врати преди 10 години и е напълно отдадена под наем. Пазарната ѝ стойност се оценява на около 600 млн. паунда.

IVG и Evans Randall купиха Gherkin от застрахователната компания Swiss Re през 2007 г. за 600 млн. паунда. По-голямата част от финансирането – 400 млн. паунда, беше осигурено от кредит от банков консорциум, воден от Bayerische Landesbank.

IVG реши да деноминира своя дял от кредита в швейцарски франкове, но не хеджира валутния риск, посочва изданието.

От 2007 г. швейцарската валута поскъпна с 63% срещу паунда. В резултат още през 2009 г. съотношението на заема спрямо стойността на сградата премина ключовото ниво от 67%, а към момента надхвърля 90%.

Засега няма знаци, че стойността на швейцарската валута спрямо паунда ще се понижи. Кредиторите на IVG освен това изгубиха търпение и назначиха синдици, които да продадат активи на компанията, за да покрие тя дълговете си.

Междувременно Evans Randall съобщи, че разполага с достатъчно капитал, за да се справи със задълженията, но не е успяла да постигне споразумение с IVG за преструктуриране на финансирането.

Според анализатори, въпреки тежката ситуация със задълженията към кредиторите няма да липсват кандидати за небостъргача, тъй като той си остава актив трофей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още