IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън се опасява от забавянето на жилищния пазар в САЩ

Отслабената активност на пазара на имоти, заедно със засилването на геополитическото напрежение, е един от съществените рискове пред американската икономика

17:53 | 08.05.14 г.
Йелън се опасява от забавянето на жилищния пазар в САЩ

Забавянето на пазара на имоти в САЩ представлява риск за растежа на най-голямата икономика в света. Това коментира председателят на американския Федерален резерв Джанет Йелън, цитирана от FT, пред членове на Конгреса.

Според Йелън оптимистичната визия на Фед за икономиката може да бъде променена, ако активността на жилищния пазар продължава да се забавя до края на годината.

Коментарите на Джанет Йелън за пазара на имоти в САЩ предполагат, че Фед все още вижда значителни икономически заплахи въпреки окуражаващите данни за ръста на новите работни места през април. Затова и американската централна банка ще продължи да свива с умерени темпове стимулите си за икономиката.

„Активността в жилищния сектор – икономически сектор, който се възстановява от 2011 г., е разочароваща поне досега и ще продължим да я наблюдаваме“, коментира Йелън. „Забавянето на активността на жилищния пазар може да се окаже по-продължителна от очакваното, вместо да поднови предишното си темпо на възстановяване“, допълни председателят на Фед.

Заради по-високите лихви по ипотеките, затегнатите условия за кредитиране и бавния ръст на доходите продажбите на съществуващи жилища и новостартиралите строежи намаляват в сравнение с миналата година, подчертава изданието.

Освен вътрешните рискове, свързани с жилищния пазар, Йелън предупреждава и за икономически рискове извън САЩ. Сред „неблагоприятните развития в чужбина“, които биха подкопали доверието в световното икономическо възстановяване, тя откроява засиленото геополитическо напрежение заради кризата в Украйна и засилването на финансовото напрежение в развиващите се пазарни икономики.

Същевременно ипотечният гигант Freddie Mac отчете нетна печалба от 4 млрд. долара за първото тримесечие на годината. Контролираната от Вашингтон компания отчита положителен финансов резултат вече 10 поредни тримесечия, съобщава АП.

Печалбата обаче е по-слаба в сравнение с първите три месеца на миналата година, когато Freddie Mac отчете 4,6 млрд. долара.

Финансовите резултати на компанията са подкрепени от продължаващия спад на просрочените ипотеки, посочва информационната агенция.

Компанията ще изплати на държавата дивидент от 4,5 млрд. долара през следващия месец. Ипотечната агенция вече изплати напълно спасителната помощ, която получи от правителството – 71,3 млрд. долара. Freddie Mac и другата ипотечна агенция - Fannie Mae, получиха общо 187 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още