IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около половин милион имоти в Източна България са собственост на руснаци

Три пети от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са рускоговорящи

14:09 | 28.05.14 г. 23
Около половин милион имоти в Източна България са собственост на руснаци

Около 500 хил. са имотите, собственост на руски граждани, на територията на областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен, съобщи днес генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, цитиран от БТА.

По думите му на територията на консулския окръг постоянно живеят повече от 6 хиляди негови сънародници, а около 300 хил. са тези, които посещават страната ни регулярно.

Според дипломата руските граждани в България се чувстват добре и нямат оплаквания. Неговата прогноза за започващия летен сезон е, че броят на туристите от Федерацията няма да намалее и дори може да се повиши.

По данни на консултантската компания Bulgarian Properties към момента около три пети от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са рускоговорящи.

Руснаци обаче са се насочили и към Банско. Рускоговорящите са сред активните групи купувачи и на пазара на селски имоти.

Правителството планира да облекчи визовия режим за руските собственици на имоти, за да може по-често те да посещават собствеността си. Миналата година хотелиери алармираха, че записват и фиктивни нощувки, за да може рускоговорящи граждани да посещават закупените у нас имоти.

Не липсват обаче и скептици за ситуацията на пазара на ваканционни имоти по крайбрежието. От строителния сектор се опасяват, че в района може да се спука жилищен балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
" ... така че приказките за някакви огромни пазари и неграничени финанси "------------------Който даде повече от руснаците (тук у нас!!!), съм готов на секундата да го обявя за спасител на цивилизацията и носител на най-извисената еманация човешки ценности, които прегръщам и подкрепям ;)) ... парите напред, ако обичате;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
хахахах: .... "втечнени", ххехех ;)) култово ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
По същата логика цяла Европа бече решила, че може да си продължи да търгува с нацистка Германия и след анексията на Австрия и судетските територии и накрая Европа плати възможно най-висиката цена, заради защитата на националните интереси.Да не говорим, че Русия произвежда по малко от 3% от световния БВП, така че приказките за някакви огромни пазари и неграничени финанси си ги запази за хората, които не работят с числа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
Lesov
преди 9 години
за да чака награда х_й в г_за от европейските и щатските партньоти без вазелин. Млади капиталистчета нали знаете че основото и най-важно е печалбата?? Никой няма да ви оправи...тоест ще ви оправи ама в другия смисъл на думата...хитрите съседи ще поемат този поток от богати туристи, вие се радвайте на успехите..явно се храните с това.и пак казвам българина в резултат на последните 24г (контролирано) затъпя многократно. Щом припознавате синчетата на бившите преди 89, като борци за демокрация (въпреки че дори не крият партийните си книжки - бойко, плевнятя и всики преди това) си заслужавате съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 6
Lesov
преди 9 години
Много прости хора има...кажи ми къв болен мозък трябва да си да цъкаш минуси на мнение 1...националния интерес (в случая и финансовия) трябва да е пред всичко бе ***... знаеш ли колко милиарда долара харчат омразните ти руски туриси по нашето идиотско черноморие?? представяш ли си ако просто решът да не дойдат една година?? с какво ще ги напълниш хотелите ? с английски ***, който пият по 2-3 евтини бг питиета и повръщат от балконите ли или ще внесете американски туристи ?? може би втечнени, а тук на терминала в слънчев бряг ще ги трансформираме...Изобщо колко трябва да си *** да имаш дори визов режим с Русия и да затрудняваш максимално едни хора които искат да си харчат парите в БГ..С една дума ТНТМ - Мави ще ви каже какво е..аз също съм на 32, но съм реалист а не промит мозък та:*** Народ , *** МладежЗа едно единствено нещо се оказа прав вожда от Банкя:Лош материал - прав е няма спор...кой друг би ритал срещу собствените си интереси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
За останалите неща, които си писал, може да отидем в раздел Отдих и Развлечения на форума и може там д си говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
"Преди анексията на Крим последното изглеждаше като лош сън на някой болен мозък, но днес това си е напълно реална възможност! :"Пак си е лош сън на болен мозък. Ако ти изглежда като реалност, трябва да се замислиш :)Това e към всички, на които им се привиждат Кримски сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Това с цената на гЪзъ ... който и да ни го продаваше тоя *** (руснаци, американци, марсианци), ситуацията щеше да СЪЩАТА с тези дупета, които имаме за държавници и политици (народа също търпи критика, че *** мухи)! Така,че моля те, не ми ги поставяй на едни везни круши и километри ;)) Аз питам, как най-дрипавата страна в ЕС може да си позволи, подобни загуби, каквито ще ни нанесат отпадането на руските пазари за туризма, НИ и пр.? Това маловажен въпрос ли е? Не е ли редно да потърсим принципа на солидарността, при посрещане и преодоляване на тези финансови загуби (които може да се окажат критични за държавата), както се позоваваме на тази солидарност в наложената ни за спазване външно-политическа позиция? За останалите неща, които си писал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
FNM
преди 9 години
Посоченият брой имоти ми се струва силно преувеличен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
bgMan
преди 9 години
Малко по малко у нас се подготвя същия руски сценарии като в Крим.При необходимост след 30-тина години може да стигне до етап на използване по същия начин както в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още