IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството официално одобри още 1 млрд. лева за санирането

Народното събрание трябва да одобри продължаването на програмата

12:54 | 14.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерският съвет в оставка официално предлага на парламента да подкрепи продължаването на програмата за саниране, като увеличи бюджета й с още 1 млрд. лева. Това съобщи регионалният министър в оставка Лиляна Павлова пред журналисти след заседанието на кабинета.

Парите са за сметка на излишъка, както стана ясно миналия месец, когато Министерският съвет обяви, че ще отпусне още 1 млрд. лева за програмата.

Сключените договори, които се реализират в рамките на програмата, достигнаха предварително заложената сума от 1 млрд. лева, посочи Павлова и напомни, че тези средства са осигурени и за следващата година е герантирано изплащането на дейностите, които се извършват.

Над 440 сгради в момента се санират, 120 са завършени, а за 800 се извършват тръжни процедури на различни етапи.

По думите й ефектите от програмата, която е най-мащабната подобна досега, са безспорни. Павлова я определи като социално-икономическа, защото създава заетост за малки и средни фирми. Над 570 такива фирми са участвали в дейностите по саниране, а повече от 340 хил. души реално са се възползвали от програмата, защото живеят в тези блокове.

Павлова пресметна, че сметките за отопление на тези жилища са с 50% по-ниски.

Министърът се надява на широк консенсус в Народното събрание от всички партии за това програмата да продължи. Павлова настоя, че връзка с програмата за изграждане на ромски жилища няма, защото тя е функционирала в периода 2006-2008 г.

„Независимо какво правителство ще управлява оттук нататък, тази програма трябва да продължи дълго време в годините, защото над 3 млн. български граждани живеят в такъв тип многофамилни жилищни сгради“, коментира още тя.

Павлова напомни и че страната ни е с най-ниската енергийна ефективност на жилищния фонд и това трябва да се промени.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
realista
преди 7 години
А прокуратурата кога ще се самосезира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още