IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в земеделска земя се разрастват

Поземлените имоти привличат с висока доходност и ниска волатилност

11:16 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници. През последните години на поземлените имоти се гледа вече като на инвестиционен актив, а не просто като на място за произвеждане на земеделска продукция.

Земеделската земя в България се характеризира с ниска волатилност, висока доходност при нисък финансов риск и не на последно място ниска корелация към традиционни класове инвестиционни активи.

Освен това тя не се влияе от политически и икономически процеси, както са, например, недвижимите имоти, при които последните години се наблюдават резки скокове и спадове.

Според последните данни на Националния статистически институт осреднената цена на декар в България е около 761 лв., като за последните шест години стойността и се е увеличала тройно. Рентата върви средно по 50 лв. за дка. Сметките показват, че при добро планиране при покупката на земеделска земя, доходността може да надхвърли 10%, дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на даден парцел. Това е значително повече от възвращаемостта при инвестиционните фондове.

От покупка на земя се възползват все по-често и българи, живеещи зад граница или такива с високи доходи, които през годините са спестили средства. Придобиването на поземлени имоти е и отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си. Комасацията увеличава производителността и намалява разходите и води до по-ефективно и модерно земеделие. Тя дава по-добри условия за механизирана обработка на земята, което ще позволи на земеделските стопани да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

Земеделска земя може да се купи и на изплащане. На пазара вече има компании, които предлагат разсрочено плащане на имотите. Подобна възможност предлага българската компания за управление на поземлени активи Агрион.

Дружеството може да разсрочи цената за период от 3 години, без първоначално самоучастие на купувача. Цените, които предлагаме за земеделски терени в цялата страна, започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Компанията е предвидила и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

"С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя", казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още