IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кубинският жилищен пазар – магазин за замени

Над 85% от кубинците притежават жилищата си, но нямат право да ги продават. Това е на път да се промени

17:02 | 04.02.11 г.
<p>Улица в Хавана. <i>Снимка: Flickr, лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons</i></a></p>

Улица в Хавана. Снимка: Flickr, лиценз: Creative Commons

Кубинското правителство обича да се хвали, че над 85% от кубинците притежават жилищата си. Технически погледнато, това е вярно. Има обаче една уловка – собствениците нямат право да продават имотите си, пише The Economist.

Единственият законен начин кубинците да сменят жилището си е чрез замяна – бавен, бюрократичен и често корумпиран процес, известен като „permuta“ (размяна), който изисква да се намерят два сходни имота и да се получи държавно одобрение. За да избегнат тромавата процедура, някои кубинци предпочитат да сключат брак със собственика на имота, да прехвърлят собствеността и да се разведат.

Поради липсата на стимули за ново строителството Куба страда от краен жилищен недостиг. Много жилища се разделят на все по-малки помещения, а в някои семейства три поколения споделят една спалня.

След като замени брат си на президентския пост през 2008 г., Раул Кастро легализира и обложи с данъци някои сектори от неформалната икономика като търговията с пиратски DVD-та и употребявани мебели. Сега се насочва към жилищния пазар. През 2010 г. правителството облекчи правилата за създаване на строителни компании и покупката на строителни материали. Предстои също да се разреши на чужденците да купуват имоти в туристическите зони. Очаква се през април комунистическата партия да разреши на кубинците да “купуват, продават или заменят“ жилищата си.

Ефектът от тези мерки може да се окаже ограничен. Повечето замени така или иначе включват даването на пари „под масата“, като те варират от няколко хиляди до 40 хил. долара за стилен апартамент с три спални. Пазарът ще бъде силно регулиран – според държавни служители ще се забрани „натрупването“ (засега без дефиниция) на имоти. Купувачите пък може да се откажат от сделки, ако трябва да доказват, че парите им не идват от огромния черен пазар.

Дори и така, разрешаването на продажбите носи рискове. То би било повишило приходите от данъци, но може да подкопае кубинския мит за материално равенство. Ако се появят твърде много луксозни имоти, бедните може да усъмнят дали американското търговско ембарго е причината за тяхната бедност. На запад от Хавана вече има група от крайбрежни имоти, придобити чрез замяна от поп звезди и чужденци, които са в процес на първия си ремонт от десетилетия.

Пазарът вероятно ще спечели от отхлабването на американското ембарго. Барак Обама облекчи повечето ограничения за посещения и превод на пари от емигранти, което би трябвало да засили търсенето на жилища в Куба и размера на парите, които купувачите могат да платят. Някои кубинци в САЩ дори вече се замислят да се върнат в страната, след като се пенсионират. „Сега е моментът да се преместя“, казва Ада Фуентес, която наскоро се е завърнала в Хавана след 49 години в Ню Джърси. “Ако имаш пари, животът тук е хубав”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още