IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата не иска да напусне пазара на имоти в България

Проблемните кредити, обезпечени с имоти, постоянно се увеличават, а основният двигател на пазара са неотложните нужди на купувачите и наемателите

08:00 | 29.12.11 г. 14
<p>
	Изглед към София. Снимка: Cranker. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Изглед към София. Снимка: Cranker. Лиценз: Creative Commons

„Голямата депресия“ на пазара на имоти в България от 2010 г. отстъпи тази година пред наченките на стабилизация и оживление. Брокери и консултанти отчитат ръст на търсенето, на огледите, на сделките и на кредитите.

Цените като цяло продължават да падат, но с по-бавни темпове в сравнение с пика на кризата отпреди година. Сключиха се и някои по-мащабни сделки, една от които беше за Мол София.

С плахи темпове в по-големите градове на страната отново започна да се строи. Реализират се обаче основно обекти, които са били проектирани преди кризата.

Това е една от причините да не може да се каже категорично, че кризата си е отишла безвъзвратно от сектора на имотите у нас. Основен двигател на жилищния пазар например остават неотложните жилищни нужди основно на купувачите до 45 годишна възраст. В сегмента на търговските площи свръхпредлагането доведе до невиждано за последните години на бум в строителството явление – година без нови молове в столицата. Огромна част от офис площите стоят незаети, а търсенето през годината се движеше основно или от фирми, които искаха да сключат изгодна сделка, или от чужди компании, които се разшириха на българския пазар.

Що се отнася до кредитирането, действително охотата на банките да финансират сделки е поне с една идея по-голяма в сравнение с желанието им през миналата година. Цената на заемите обаче е по-висока, както и изискванията към потенциалните купувачи.

Лошите и преструктурирани кредити отчитат нови и нови рекорди. Към края на октомври те са вече над 9 млрд. лева, или 22% от общия кредитен портфейл на банките. Засилиха се и предупрежденията, че финансовите институции ще се превърнат в най-големия държател на активи, ако тенденцията се задържи.

Все по-осезаем става и натискът върху сектора на имотите на дълговата криза в еврозоната. Процесът по намаляването на задлъжнялостта в частния сектор стартира първо от банките и това продължава да бъде тяхна основна грижа. Рекордните темпове на ръст на кредитирането също остават в предкризисната история. Може да се очаква покачване на цената на заемния ресурс заради новите капиталови изисквания към финансовите институции и вероятно по-разумна политика на кредитиране. Всичко това няма как да не засегне и сектора на имотите.

Купувачите на жилища – по-отговорни и по взискателни

Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 51 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Перспективите в бранша са плачевни, имайки предвид демографската картина в страната. Тенденцията е малцинствата да нарастват по численост в сериозни темпове, което ще удари изключително сериозно по стойността на недвижимите имоти. Непреодолимите в културно отношение различия между етносите са основна причина за неблагоприятната перспектива. Липсата на какъвто и да е интерес от страна на малцинствата към обучение и квалификация, а оттам и към повишаване на доходите, неминуемо ще доведе до невъзможността на това население да получава кредити или да инвестира в недвижимости. Дълбоко се подценява и ефекта от застаряващото население. Отмирайки, възрастните хора всъщност оставят наследствени имоти, които в рамките на следващите 15-20 години ще пренасищат предлагането, което както е ясно, ще доведе до нови и нови дъна. Единствената причина да се запази по-бавно падане на цените би била инвазия на инвестиции от чуждестранни инвеститори, което на фона на мрачните перспективи за Европа е .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 6
fabric007
преди 12 години
za Bulgaristan NQMA izlizane ot krizata sled kato beshe nabutana tam ot svoite prodajni i smeshni upravnici Bulgaria si zaminava bavno no sigurno cenite na imotite ot tuk she se srinat s oshte 30-50% v blizkite nqkolko godini ABE NEMA TAKAVA DURJAVA BE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Цените са все още ужасно високи спрямо доходите на българина и живеенето под наем е няколко пъти по-изгодно от купуването на жилище. Да не говорим, че по този начин не се затварят огромно количество пари или се спестява тегленето на огромен заем който трябва да се плаща десетки години в това несигурно време. Всъщност - въобще може ли да има 10 години без криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Цените паднаха, но все още са високи спрямо качеството, размера, местоположението на имотите. Още има накъде да пада пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
optional
преди 12 години
има време, докато точно в строителството кризата си отиде. с тия всичките молчета, дето се надпреварват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
1914
преди 12 години
няма и да я напусне скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още