IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rockefeller купи Mall of Sofia за над 100 млн. евро

Това е втората покупка у нас на инвеститора за четири месеца, с която инвестициите му в страната надхвърлят 120 млн. евро

11:32 | 08.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Rockefeller купи Mall of Sofia за над 100 млн. евро

Rockefeller Group даде пореден сигнал за сериозните си намерения към българския пазар на имоти с втора мащабна инвестиция, близо четири месеца след като обяви първата си покупка у нас, придобивайки Retail Park Plovdiv за 20 млн. евро.

Сега групата, която в Европа оперира чрез своето дъщерно дружество – инвестиционната компания Europa Capital LLP – е придобила столичния търговски център Mall of Sofia за над 100 млн. евро.

От Europa Capital съобщават, че са сключили споразумение за покупката на мола с  досегашните собственици GE Real Estate и Avestus Capital Partners (бившата Quinlan Private Capital).

Сделката ще бъде финансирана от OTP Bank и DSK Bank, съобщава купувачът.

Консултанти по сделката за Europa Capital са юридическата кантора CMS Cameron McKenna и консултантската компания за имоти MBL|CBRE.

Сделката е печеливша и за купувачите, и за продавачите, които получаваха приходите от наем, обслужваха кредита си и управляваха мола в продължение на четири години, коментира за Investor.bg Асен Лисев, директор на MBL|CBRE.

Доходността от сделката според него е подобна на тази, на която GE и Avestus придобиха мола.

Той каза, че работата по сделката е продължила повече от година, като през този период е имало и още една компания с интерес за придобиване на Mall of Sofia, която обаче се е отказала в последния момент.

В края на 2008 г. бе обявено, че германската Degi е близо до сделка за придобиването на мола за 110 млн. евро.

Лисев изказа лично мнение, че Europa Capital, които вече са инвестирали нас 120 млн. евро у нас, имат апетит за още сделки и „за тях би било добре да продължат“ да разширяват портфолиото си.

По време на конференция за недвижими имоти, проведена в София миналия месец, Крис Бенет, старши инвестиционен директор на Europa Capital Emerging Europe Fund, коментира, че компанията има интерес за придобиване на още активи у нас, като интерес за нея са дори и жилищни проекти, в случай, че има предлагане на качествени активи в този сегмент.

"Условия за стабилизация"

По думите на Лисев Mall of Sofia е един моловете с най-стабилна събираемост на наемите и най-добра посещаемост спрямо квадратурата. За сравнение, някои от другите молове са с три пъти по-голяма площ, но посещаемостта не е три пъти по-голяма, коментира той.

Според Лисев специално на пазара на търговски площи в столицата има възможност за стабилизация, дори лек ръст на наемните нива в близко бъдеще. Докато през последната година и половина предлагането на нови площи в сегмента значително се увеличи, което доведе до натиск върху наемите, то в близките две години нови проекти не се планира да излязат.

Към момента на публикуване от българския и полския офиси на GE Real Estate не бяха непосредствено на разположение за коментар относно сделката.

Mall of Sofia има отдаваема търговска площ от близо 24 хил. кв. м и над 10 хил. кв. м офиси.

Той бе открит през 2006 г. от първоначалните инвеститори в проекта – Aviv Group и Cinema City International (CCI), както и новият инвеститор GE Real Estate, който обяви началната си инвестиция за 50% в проекта година по-рано. Междувременно настъпиха няколко промени в собствеността на мола, докато в крайна сметка GE и Avestus установиха дяловете си на 50% всяка.

Mall of Sofia ще продължи да бъде управляван от единия от досегашните собственици Avestus Capital Partners, съобщават от Europa Capital.

Последната включва шест фонда, които са привлекли и предназначили за инвестиции в над 70 сделки общо 7 млрд. евро в 18 европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Меко казано е че са се "прецакали"! Това е мола който западна доста сериозно, има 7-8 свободно магазина на фирмит е които могат да си го позволят ( да прежалят депозитите или банковите гаранции които са оставили). Въпрос на време е като започнат да им изтичат на другите, ще се опразни поне с 50%...да не говорим че се строят още 3 големи мола, които няма да се запълнят и на 30%, освен ако не пуснат битака там и кв. метър е по 20 лв. Голям смях ще падне зимата, като им паднат оборотите и започнат да стачкуват! Но никой не ги е карал да наемат насила магазини там и да подписват непосилни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Hristo_Vasilev
преди 12 години
Така представена статията "лекинко" заблуждава читателя. Остава се с впечатлението,че едва ли не фамилията Рокфелер е закупила Мол София чрез компанията Rockefeller Group,при положение,че фирмата е собственост на Мицубиши Естейт от повече от 20год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
@Черкезоввагонетките на кой коловоз на централна гара да ги чакаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Черкезов
преди 12 години
Най после идват истинските инвеститори, България ще цъфне!Рок Фелер има зо вагонетки в злато, щом инвестира тук, значи ще пребъдем и ще излезем от кризата до 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Zashtontcho
преди 12 години
Имаше една приказка - Посмали *** ли беше, как ли беше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още