IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mall of Sofia най-после отвори врати

Инвеститорите предвиждат и други проекти у нас и в чужбина; част от потенциалните клиенти са скептично настроени относно достъпността за широкия потребител

18:40 | 09.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Питър Донъли, Дорон Авив, Ели Егози, Максим Бехар, Муки Гредингер, Карим Хабра (от ляво надясно). Снимка: Investor.bg
Питър Донъли, Дорон Авив, Ели Егози, Максим Бехар, Муки Гредингер, Карим Хабра (от ляво надясно). Снимка: Investor.bg

Изпълнителният директор на Mall of Sofia Ели Егози, кметът на София Бойко Борисов, сътрудници и партньори, участвали в изграждането на проекта, откриха официално търговския, развлекателен и бизнес център Mall of Sofia. След няколко отлагания днес най-накрая бе отворена търговската част на центъра, а след няколко месеца се очаква да се нанесат и първите наематели на офис площите.

Mall of Sofia е инвестиционен проект, който възлиза на над 100 млн. лв. По този повод компанията получи сертификат за инвеститор първи клас. Това е и първата инвестиция на американската компания General Electric в България.

Общата площ на комплекса, който се намира на кръстовището на бул. “Ал. Стамболийски” – ул. “Опълченска”, е над 70 000 кв. м от които търговската и развлекателната площ са 22 хил. кв. м, а офис площите са 10 хил. кв. м. Mall of Sofia включва 135 магазина.

Комплексът има 8 ключови наематели с площ между 800 и 4 000 кв. м – хипермаркет “Пикадили”, Mango, Sisley-Beneton. В комплекса се намира първото 3-D Mtel IMAX кино и мултиплекс “Синема сити” с 12 зали, които официално ще бъдат открити след 3 седмици.

Представен скеч по време на откриването „обясни“ на българските потребители коректността на названието „мол“. Според сценката, в която основни герои бяха Кирил и Методий, е удачно да се използва този термин поради липсата на съответствие в българския език.

На откриването присъстваха представители на бившите акционери на мола – Aviv Group и Cinema City International (CCI), както и на сегашните – General Electric и Quinlan Private.

Това бяха Карим Хабра, управляващ директор на GE, Муки Гредингер изпълнителен директор на CCI, Ели Егози, изпълнителен директор на мола, Дорон Авив, изпълнителен директор на Aviv Holdigns, Питър Донъли, партньор в Quinlan Private и Максим Бехар, управител на M3 Communications.

По думите на Карим Хабра, управляващ директор на GE, която притежава 50% от Mall of Sofia, компанията му възнамерява да предприеме и други проекти в страната, както в София, така и извън нея.

На въпрос на Investor.bg Хабра отговори, че компанията ще следва политиката, която прилага в целия регион – инвестиции в офис, търговски и индустриални сгради и обекти, като в столицата ще се фокусира върху офиси и търговски площи. Възможно е да бъдат разработени търговски центрове в по-големите градове на страната, като не са изключени както развитието на нови проекти, така и придобиването на вече съществуващи.

България е един от нашите стратегически пазари и се надяваме да имаме възможност да продължим инвестициите си тук“, каза той в допълнение.

Началото на строителството на Mall of Sofia бе поставено в средата на 2004 г. от тогавашните акционери Aviv Group и CCI. През август миналата година консорциум, воден от GE, купи 50% от Mall of Sofia за 37 млн. евро, с което направи първата си инвестиция в страната. След сделката GE притежаваше 30%, а Quinlan Private - също част от консорциума – 20%. По-рано тази година Quinlan Private придоби останалите 50% от мола, увеличавайки дела си до 70%. Дни по-късно GE откупи 20% от Quinlan, с което партньорите изравниха дяловете си.

По повод откриването кметът на София Бойко Борисов заяви: „Хубаво е, че имаме такава прекрасна сграда в центъра на София с толкова много магазини, но ние като политици трябва да направим така, че хората да имат пари да пазаруват в тях“. На събралите се на откриването хора кметът каза още: „На вас ви пожелавам да изкарвате добре и да си купуват най-хубавите неща, но оттук нататък ние трябва да правим така, че да получавате по-големи заплати“.

Борисов шеговито каза и че сред гостите е мернал кмета на Пловдив, който бил взел пример от столицата и ще трябва да построи мол в Пловдив.

На официалното откриване присъстваха и много жители от региона и работещи там, които с интерес оглеждаха пищната сграда. „Външно има фасадна страна, важното е да е комуникативен, да е модерен и да отговаря на съвременните изисквания и все пак да е достъпен за по-широк слой от хората. Стоките са по-скъпи, но това е едно удобство, основно за средния европейски стандарт. При нас все още е по-различно“, коментира за Investor.bg г-жа Босева, икономист по професия, една от присъстващите на откриването извън официалните гости. Според други наблюдатели от множеството това е много добра инициатива за развитие на квартала, както и за работещите в него, с оглед възможност за прекарване на свободното време.

Ангел Милев, Христина Машкова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още