IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посредниците при сделките с имоти вървят по пътя на „изсветляването“

Надеждата е през 2013 година най-накрая да бъде приет дългоочакваният закон за дейността на брокерите

15:30 | 02.01.13 г. 1
Посредниците при сделките с имоти вървят по пътя на „изсветляването“

След над две десетилетия работа без регулаторна рамка през 2012 г. най-сетне беше направена още една решаваща крачка към „изсветляването“ на пазара на имоти. След като още през 90-те години се обсъждаше подготовката на проектозакон за дейността на брокерите, нормативният документ беше най-накрая подготвен от Националното сдружение „Недвижими имоти“ и вече е предаден на депутати от парламентарната правна комисия.

След като надеждите на сдружението, че законопроектът ще бъде обсъден до края на тази година, не се оправдаха, сега организацията очаква текстовете да влязат в програмата на Народното събрание в началото на следващата година.

Основният мотив на сдружението да предложи строга регламентация на дейността на посредниците при сделките с имоти е предоставянето на по-адекватна защита на потребителите на техните услуги, както и изчистването на имиджа на сектора, който пострада сериозно заради случаите на измами.

Очакванията са след приемането на нормативната рамка пазарът да се изчисти от некоректните и случайни играчи. Взаимоотношенията между участниците на пазара обаче не се предвижда да са обект на държавно регулиране, а на браншово саморегулиране, каквато е европейската тенденция.

Предложенията

От сдружението предлагат да се създаде браншови регулаторен орган - камара на брокерите на недвижими имоти. Камарата се предвижда да поддържа публичен регистър на фирмите от бранша и заетите в тях служители и да контролира дейността им на пазара съгласно общоприетите етични правила.

Предвижда се също така да бъдат заложени минимални задължителни изисквания за образователен ценз и професионална квалификация за упражняването на професията брокер и за управителите на консултантските агенции, с които да се удостоверяват знанията и опита в сферата на недвижимите имоти, както и задължително да се сключва застраховка „професионална отговорност“ от консултантите.

Рядко се случва законодателни предложения да се посрещат с такова единодушие, както проектозаконът за дейността на брокерите.

Повечето представители на бранша, а и като цяло на бизнеса, свързан с имотите, се изказват топло за регламентацията на дейностите и процесите на пазара на имоти. Браншът се надява по този начин пазарът да се прочисти от брокерите и агентите, които не предоставят достатъчно качествени услуги, както и да се защитят по-добре интересите на потребителите.

Последна актуализация: 10:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
И пак ще настане едно лапане - дали таксички, дали лицензчета... за сметка на малките фирмички! Но, в името на справедливостта и честността на пазара ... ще бъде регулиран! И после като всяка регулация ще, бъдат прецакани и двете страни... в името на монопола!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още